5 ianuarie, 2023

Pentru 2023, rata medie globală estimată a inflației este de 7,1%, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Ifo și Institutul Elvețian de Politică Economică.

Această valoare reprezintă mediana ratelor medii a inflației anticipate pentru fiecare țară în parte. Mediana este utilizată deoarece ratele prognozate ale inflației variază foarte mult de la o regiune la alta și sunt drastic mai mari în anumite state și regiuni, cum ar fi Africa, decât în restul lumii.

Procentul de 7,1% anticipat de economiștii chestionați de cele două institute la sfârșitul anului trecut este mai scăzută decât cea rezultată în urma sondajului din trimestrul al treilea, de 9,5%.


Cu toate acestea, experții se așteaptă ca ratele inflației să rămână ridicate la nivel mondial în anii următori. Rata medie a inflației din 2024 a fost estimată la 5,8%, iar pe termen lung, așteptările inflaționiste rămân ridicate, media prognozelor fiind de 4,5% pentru 2026.

Situația pe regiuni relevă disparități majore în privința așteptărilor inflaționiste. Pentru 2023, experții se așteaptă la cele mai mari creșteri de preț să fie raportate în Africa de Est (aproape 35%), Africa de Nord (32%), America de Sud (25%) și Asia de Sud (23%). În America de Nord (5,2 la sută), Asia de Sud-Est (5,3 la sută) și Europa de Vest (5,4 la sută), așteptările inflaționiste pentru 2023 sunt cu mult sub media globală.

Diferențe semnificative există și în interiorul regiunilor. În Europa, spre exemplu, estul continentului se va confrunta cu cele mai mari creșteri de prețuri, de 15%, anticipează specialiștii, în vreme ce în Africa, sudul continentul ar urma să aibă parte de cea mai redusă rată a inflației, de 6,5%.

Revenirea la normal

În ceea ce privește așteptările inflaționiste pe termen lung, acestea variază, de asemenea, semnificativ la nivel mondial.


În Europa de Est, rata inflației estimată pentru 2026 ar urma să scadă la 7,5%, semnificativ peste prognozele pentru Europa de Vest, Nord și Sud, cuprinse între 2,5% și 3,8%.

Nordul Africii va continua să se confrunte cu cele mai ridicate rate ale inflației în 2026, în vreme ce statele Occidentale vor reveni treptat către țintele băncilor centrale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: