31 august, 2023

Inflația din zona euro nu a scăzut în august, ceea ce ar putea înclina balanța BCE în favoarea unei majorări cu încă 25 puncte de bază la ședința consiliului guvernatorilor de peste două săptămâni. Cu toate acestea, dinamica generală a inflației rămâne descendentă și se anticipează o diminuare semnificativă până la sfârșitul anului.

Rata inflației din zona euro a stagnat în august la 5,3%, inflația de bază reducându-se și ea la 5,3% (de la 5,5% în iulie). Inflația generală a depășit așteptările din cauza scumpirii produselor energetice, prețul energiei crescând cu 3,2% față de iulie.

Franța și Spania, lideri la creșterea prețurilor

Prețul energiei alimentează îngrijorarea că inflația este mai persistentă decât se anticipa. Tendința generală va rămâne într-o zonă dezinflaționistă, deși evoluția prețurilor la bunuri și servicii s-a încadrat mai mult sau mai puțin în limitele anticipate.


Pe țări, se observă că creșterea prețurilor a venit în principal din Franța și Spania, în timp ce scăderile s-au manifestat în Țările de Jos și Italia, care au ținut inflația în general sub control. Efectul prețului energiei și modul în care se transferă în prețurile de consum – chiar și în prețurile reglementate în cazul Franței – este factorul care diferențiază țările între ele.

Privind în perspectivă, se pregătesc mai multe scăderi ale inflației. În Germania, se așteaptă o scădere semnificativă luna viitoare, datorită efectului de bază în principal. Sondajele indică, de asemenea, un efect dezinflaționist considerabil pentru prețurile produselor, în timp ce componenta serviciilor din inflație va scădea mai lent datorită ponderii salariale mai mari.

Pentru Banca Centrală Europeană, aceste date privind inflația din august au fost printre cele mai importante înaintea reuniunii consiliului guvernatorilor din 14 septembrie. Deși inflația rămâne suficient de încăpățânată pentru a-i face pe șoimii BCE să se simtă inconfortabil, se pare că se pregătește o nouă decelerare a inflației pentru lunile următoare. Având în vedere mantra BCE din ultimele luni conform căreia a face prea puțin este mai rău decât a face prea mult în ceea ce privește majorarea dobânzii, cel mai probabil va avea loc o nouă creștere a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază, până la 4%.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: