30 martie, 2023

Inflația din Germania a scăzut în martie la cel mai scăzut nivel din vara trecută, însă datele nu oferă niciun indiciu cu privire la manifestarea unei tendințe dezinflaționiste mai ample, în afara prețurilor la energie și la mărfuri, avertizează analiștii.

Rata anuală a inflației din Germania a scăzut în martie la 7,4%, de la 8,7% luna precedentă. Scăderea bruscă a ratei inflației este, în principal, rezultatul efectelor de bază ale prețurilor la energie, care au crescut în martie anul trecut, când a început războiul din Ucraina.

”Cu toate acestea, presiunile inflaționiste subiadiacente rămân ridicate, iar faptul că variația de la lună la lună a inflației generale a fost net peste mediile istorice pentru luna martie nu oferă motive de încurajare”, notează Carsten Brzeski, Global Head of Macro la ING Bank, într-o notă transmisă investitorilor.


Datele defalcate disponibile sugerează că inflația de bază s-a menținut ridicată. Totodată, în timp ce prețurile energiei au continuat să scadă, prețurile alimentelor au continuat să crească.

Factorii care trag inflația în direcții opuse

Economiștii avertizează că datele privind inflația din acest an vor fi afectate de un mare ”zgomot statistic” cauzat de intervențiile guvernamentale, în special pachete de atenuare a impactului crizei energetice. Acestea au fost introduse în varii momente, așa încât efectele de bază pe care le vor genera se vor manifesta în momente diferite la nivel european, îngreunând misiunea Băncii Centrale Europene (BCE) de a calibra corect politica monetară.

”Dincolo de acest zgomot statistic, perspectivele inflației germane și europene sunt puternic afectate de doi factori care trag în direcții opuse. Prețurile energiei mai mici decât se așteptau din cauza vremii calde de iarnă ar putea scădea inflația generală mai repede decât sugerează prognozele recente. Pe de altă parte, există încă o presiune semnificativă care decurge din transmiterea inflației energetice și a mărfurilor, precum și din lărgirea marjelor de profit corporative și creșterea salariilor”, avertizează specialiștii ING.

În opinia lor, BCE a intrat în faza finală a ciclului de majorare a dobânzilor și va opera cu foarte mare atenție în viitorul apropiat, ca urmare a volatilității sectorului bancar.


***

.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: