18 noiembrie, 2024

Producătorii europeni de materiale plastice închid fabrici pe fondul unui declin profund al producției, în contextul în care companiile din UE se confruntă cu dificultăți în a concura cu o ofertă globală excedentară de materiale ieftine, potrivit Financial Times.

Producția de plastic în Europa a scăzut cu 8,3% în 2023, conform datelor publicate luni de Plastics Europe, organizația industrială de profil. Reciclarea mecanică a materialelor plastice — cea mai comună formă de reciclare a plasticului în Europa — a înregistrat, de asemenea, un declin pentru prima dată din 2018, din cauza scăderii cererii, a precizat Plastics Europe.

Scăderea a fost mai profundă decât se aștepta, a declarat Virginia Janssens, director general al Plastics Europe, adăugând la îngrijorările din rândul industriilor mari consumatoare de energie legate de „dezindustrializarea Europei,” care duce la o dependență mai mare de „importuri mai puțin sustenabile.” Germania este cel mai mare producător de materiale plastice de pe continent.


Scăderea din Europa contrastează cu o creștere de 3,4% la nivel global, pe măsură ce țări precum China și SUA își măresc producția de plastic. China a fost responsabilă pentru 60% din creșterile capacităților petrochimice în 2023, potrivit furnizorului de date S&P Global.

Cota de piață a industriei europene de plastic s-a înjumătățit în ultimul deceniu

Cota industriei europene de plastic pe piața globală a scăzut de la 28% în 2006 la 12% anul trecut, arată datele.

Obiectivele ambițioase privind clima, stabilite în timpul mandatului anterior al Comisiei Europene, care s-a încheiat cu alegerile europene din iunie anul acesta, au generat o serie de reglementări despre care companiile susțin că sufocă creșterea.

Într-un raport privind competitivitatea europeană publicat în septembrie, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a atribuit mare parte din responsabilitatea pentru stagnarea economică a UE prețurilor ridicate la energie, reglementărilor „restrictive” și costurilor mai mici de producție din străinătate.


Luna trecută, Plastics Recyclers Europe, o organizație industrială, a declarat că „tendința descendentă pe piața reciclării materialelor plastice din Europa este alarmantă” și că aceasta „determină multe companii de reciclare să iasă din afaceri.”

Povara birocratică și de reglementare din Europa, o „rană auto-provocată”

Companii precum gigantul energetic ExxonMobil și compania chimică Sabic au declarat anul acesta că vor închide fabrici petrochimice în Europa. Alte afaceri din domeniul chimiei, cum ar fi LyondellBasell, Versalis și Trinseo, au anunțat că vor revizui sau închide unități de producție.

Rob Ingram, director general al diviziei de olefine și polimeri a companiei Ineos — hidrocarburi utilizate ca materii prime pentru produse chimice și polimerice — a spus că povara birocratică și de reglementare din Europa reprezintă o „rană auto-provocată.”

Fără noi investiții în Europa, producătorii nu vor putea finanța tranziția către o producție mai sustenabilă, a spus el.

„Mulți dintre concurenții noștri fie au închis, fie au anunțat revizuirea strategică a activelor europene,” a declarat el. „Dacă toată lumea închide și pleacă în altă parte, nu vom putea avea o tranziție [ecologică].”

Cererea s-a menținut, dar investițiile noi s-au îndreptat către SUA și Asia

Ingram a adăugat că, deși cererea de noi materiale plastice s-a menținut în Europa, investițiile în noi capacități de producție se îndreaptă către SUA și Asia.

„În loc să fie produse în Europa, unde avem controale de mediu destul de stricte… aceste materiale ar putea fi produse în altă parte… sau transportate pe jumătate de glob pentru a fi consumate aici,” a spus el, adăugând: „Este complet contraproductiv.”

Janssens a declarat că industria dorește stabilirea unor obiective pentru conținutul reciclat în orice, de la ambalaje la vehicule electrice, „pentru că asta va stimula cererea de materiale plastice circulare și ne va ajuta.”

„Cerem, de asemenea, politicienilor măsuri urgente — fie că sunt fiscale sau economice — pentru a vedea ce pot face pentru a sprijini cu adevărat investițiile în materialele plastice circulare în Europa,” a spus ea.

(Citește și: ”Alarmă pe industriile de piese și cablaje pentru automotive: Lohnul industrial urmează soarta sectorului textilelor. Scad productivittea și gradul de folosire a capacităților, cresc salariile”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pai in ultimii 10-15 ani Europa s-a raportat la handicapați.societatea a downgradat la legi pt handicapați..a reieșit o societate handicapata condusă de o lagarde senila înconjurata de o șleahtă de idioți.. Putin cucerește lumea și pe Europa o preocupa drepturile lgbt și mersul pe autostradă cu 20km/h..la ce plm sa te aștepți

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pai in ultimii 10-15 ani Europa s-a raportat la handicapați.societatea a downgradat la legi pt handicapați..a reieșit o societate handicapata condusă de o lagarde senila înconjurata de o șleahtă de idioți.. Putin cucerește lumea și pe Europa o preocupa drepturile lgbt și mersul pe autostradă cu 20km/h..la ce plm sa te aștepți

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: