25 februarie, 2022

Producătorii de motoare aeronautice Rolls-Royce şi Safran, cu afaceri și în domeniul militar, pot avea probleme cu aprovizionarea cu titan, metal care vine atât din Rusia cât și din Ucraina și este folosit tot mai mult pentru a face avioane cât mai uşoare.

Rusia și Ucraina produc circa 15% din totalul minerului de titan din lume, de care au nevoie și Airbus și Boeing, potrivit Reuters.

Din Rusia mai pleacă și alte metale mai rare sau mai comune, precum cobaltul, nichelul și cuprul, unde rușii dețin proporții de 4%, 7% și respectiv de 3,5% din producția globală a acestor minereuri.


Totodată, Ucraina este un mare producător de neon, gaz utilizat în producţia cipurilor. Din Ucraina vine peste 90% din neon-ul utilizat de SUA în producţia de semiconductori.

Nu mai puțin important, Rusia este al treilea cel mai mare producător de aur al lumii, după Australia și China, cu 10% din totalul global.

Războiul Rusiei Cu Ucraina, ambele mari producătoare de cereale ale lumii, a dus la scumpirea grâului și porumbului cu peste 5%

Economia Ucrainei – izolată

Pe de altă parte, de la Carslerg și Coca-Cola, până la Maersk – cea mai mare companie de shipping din lume, și Sumitomo Electric Industries, companiile occidentale din Ucraina iau măsuri de limitare a pierderilor cauzate de războului declanșat de Rusia.


Grupul danez Carlsberg, care controlează 31% din piaţa berii din Ucraina, a oprit producţia la toate cele trei fabrici de bere din Ucraina.

Și Coca-Cola HBC şi-a închis fabrica de îmbuteliere. Grupul Japan Tobacco şi-a închis fabrica de ţigarete de la Kremenchuck, din centrul Ucrainei.

Producătorul japonez de componente auto Sumitomo Electric Industries, care are 6.000 de angajaţi în Ucraina, va suspenda operaţiunile la uzinele sale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: