14 octombrie, 2024

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România, realizat în rândul a 250 de analiști financiari, a scăzut în luna septembrie, cu 6,7 puncte până la valoarea de 40,1 puncte. Această situație a survenit pe fondul scăderii cu 7,3 puncte a componentei de anticipație a indicatorului, și cu 5.5 puncte a componenței de condiții curente. 

“Decelerearea economiei în pofida impulsului fiscal semnificativ precum și incertitudinea cu privire la conduita politicii fiscale în anul următor au condus la continuarea trendului descendent al indicatorului de încredere. Mai mult, pentru anul următor, conform anticipațiilor, economia va continua să decelereze, existând chiar (deși nu este scenariul de baza) un risc de recesiune”, a comentat Adrian Codîrlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2025) a rămas relativ constantă comparativ cu exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,97%. În același timp, în jur de 47% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar aproximativ 27% anticipează o stabilitate sau o creștere a acestui indicator.


În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0407 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0975 lei pentru un euro.

2024: deficit bugetar de 7,3% din PIB. Creștere economică de 1,7% din PIB

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 44% dintre participanți, anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 38% anticipează o stagnare. De asemenea 38% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 25% că sunt supraevaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a rămas la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB. Cea mai pesimistă evaluare indică un deficit de 9,2% din PIB

În anul viitor acesta este estimat sa se reducă la valoarea de 5.9%.


Anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au continuat să se reducă față de exercițiile anterioare și se situează la valoarea de 1,7%.

Pentru anul viitor, economia este anticipată să crească cu 1,1%, existând și opinii printre participanții la sondaj de recesiune. Cea mai pesimistă prognoză este a unei contracții de 2% din PIB. Cea mai optimistă prognoză este a unei creșteri de 3% din PIB.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 56% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 13 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: