Neîncrederea în capacitatea de execuţie bugetară a Guvernului Român îi va face pe investitorii în titlurile de stat să ceară dobânzi tot mai mari, potrivit analiştilor consultaţi de cursdeguvernare.ro.
Nivelul actual al ratei de dobândă la 10 ani este de 4,805%, în creştere săptămâna trecută din cauza „preocupărilor privind execuția bugetară în acest an, în contextul unei evoluții a economiei sub ritmul previzionat de Administrație”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză al Băncii Transilvania, într-un raport al băncii emis luni.
Costul finanţării la 10 ani scăzuse sub 5% pe fondul încrederii în măsurile de stăpânire a inflaţiei luate de banca Naţională.
„Se observă majorarea generalizată a costurilor de finanțare, în divergență față de piețele internaționale, pe fondul preocupărilor privind finanțele publice, în contextul dinamicii PIB sub nivelul din construcția bugetară”.
costul mediu anual al împrumuturilor prin obligațiuni cu scadența septembrie 2031 este de 5,20%, iar cel prin titlurile pe 10 ani de 4,25%.
Perspectivele
„Previzionăm că ratele de dobândă la titlurile de stat se vor majora în trimestrele următoare, pe fondul impulsului monetar din SUA și al provocărilor din sfera finanțelor publice în România”, adaugă Andrei Rădulescu, în raportul său.
Scenariul Băncii Transilvania prevede o creştere a costului mediu anul pe 10 ani până la 4,7%, ceea ce înseamnă că randamentele curente vor depăşi din nou 5%.
Estimările Erste – BCR ajung la un randament al titlurilor pe 10 ani de 5,4% în 2018 şi de 5,9% în 2019, în timp ce media anuală estimată de Banca Transilvania este de 5,5% anul viitor.
Iată datele principale ale previziunilor macroeconomice ale celor două bănci:
Costul finanțării României la titluurile pe 10 ani a crescut cu 11,4% de la începutul anului)”.
Spread-ul de dobândă față de titlurile germane s-a majorat cu 4,6%, până la 1.60 puncte procentuale