3 aprilie, 2020

Prețul certificatelor verzi (EUA) a înregistrat cea mai mare cădere din ultimii doi ani, cu 30,6% din 10 martie încoace, până la 16,7 euro, miercuri înainte de prânz, în ringul contractelor futures al busei de energie Intercontinental Exchange (ICE), pe fondul scăderii consumului industrial de energie cauzat de criza cu coronavirusul Covid-19.

Este cel mai mic preţ din 18 iulie 2018 încoace. Maximul ultimilor doi ani a fost înregistrat la 29,94 euro, un an mai târziu, în 23 iulie 2019, iar scumpirea certificatelor a pus mari probleme companiilor energetice poluatoare precum Complexul Energetic Oltenia în România.


Măsurile de carantină, restricțiile de călătorie și închiderea afacerilor, cauzate de pandemia Covid-19, au crescut semnificativ în întreaga UE și vor persista, cel mai probabil, în următoarele săptămâni. Toate acestea au determinat reduceri semnificative ale emisiilor de CO2 pe piața UE, ceea ce a făcut ca presiunea de vânzare să crească agresiv, cu mult peste cererea de pe piață”, spune o notă a Carbon Expert România.

Companiile poluatoare și mai ales producătorii de energie pe bază de combustibili fosili sunt obligate să cumpere certificatele verzi dacă emisiiile lor de gaze de seră (mai ales CO2) depăşesc limitele reglementate.

În România, vestea e bună pentru CE Oltenia

Numeroase companii industriale şi-au suspendat activitatea în Europa, ca şi unele dintre filialele lor din România, precum uzinele Dacia, Ford şi altele din domeniul componentelor auto, ca şi Pirelli şi Michelin.


Pe de altă parte, ieftinirea certificatelor este pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, precum Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), a cărei existenţă depinde de aprobarea ajutorului de restructucturare de către Comisia Europeană.

CE Oltenia acoperă peste 22 % din consumul de electricitate al României.

(Citiți și: „Comisia Europeană aprobă ajutoare de stat pentru Tarom, CE Oltenia și Aeroportul Timișoara”)

Deocamdată, CE Oltenia beneficiază de un ajutor de stat de salvare de 251 de milioane de euro, împrumutaţi de la Trezoreria Statului, pentru a cumpăra 12 milioane de certificate de emisii de care are nevoie până în aprilie 2020. Cum CE Oltenia nu are cum să dea înapoi împrumutul, acesta se va transforma în ajutor de restructurare.

Costul estimat la data acordării ajutorului era de 24 de euro / certificat, fapt care ar înlesni într-o anumită măsură planurile de restructurare ale CE Oltenia. Compania estima că trebuie să cheltuie circa jumătate din cifra sa de afaceri pe certificate verzi.

În lume

În lume, statele UE şi Marea Britanie au distrbuit 8,5 milioane certificate EUA gratuite emițătorilor industriali în două săptămâni până vineri 20 martie, acordate de Comisia Europeană.

Chiar și în condițiile ieftinirii certificatelor, Polonia (mare producătoare de cărbune) ar putea propune reforme de urgență ale siustemului EU ETS de certificate verzi, daca impactul coronavirusului persistă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: