3 septembrie, 2024

Începerea unui nou an școlar aduce cu sine un stres economic însemnat. 25% din familiile din România resimt această perioadă, finele lunii august și începutul de septembrie, drept una de presiune financiară semnificativă, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Iar un studiu realizat de KeysFin confirmă această realitate. Potrivit acestuia, valoarea totală a bunurilor necesare începerii în bune condiții a școlii se cifrează la 150-200 de milioane de euro. Sunt incluse aici tradiționalele pixuri și caiete, dar și produse legate de educație precum laptopuri, tablete sau îmbrăcăminte. Tradițional, vânzările comercianților de profil cresc cu 20%-40% în această perioadă față de celelalte luni ale anului.

Piața potențială este uriașă. Datele statistice arată că în acest an școlar sunt înscriși în diferite forme de învățământ 3,46 milioane de tineri. Anul trecut, fiecare familie a cheltuit între 1.000 și 2.000 de lei pentru pregătirea copiilor pentru noul an școlar.

Impactul economic al începutului de an școlar

  • Piața de retail beneficiază de o creștere substanțială în perioada premergătoare începutului de an școlar. “Hipermarketurile, librăriile și magazinele online înregistrează vânzări crescute cu aproximativ 15-20% în lunile august și septembrie”, se arată în studiul KeysFin.

  • 35% dintre consumatori cumpără rechizitele școlare din mediul online. Fenomenul, potențat în pandemie, cunoaște o dinamică pozitivă și în prezent. Așa că inclusiv magazinele online beneficiază puternic de reluarea cursurilor școlare.

Inflația ușurează ghiozdanele

La nivel global, analiștii observă o preocupare a părinților pentru reducerea cheltuielilor. Bugetele românilor sunt încă departe de cele vehiculate în economiile puternice. În SUA spre exemplu, cheltuielile cu începerea anului școlar se ridică, în medie, la 586 de dolari pe copil, într-o piață totală “back-to-school” estimată la 32 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu Deloitte. „Comportamentul se regăsește și în țările europene, unde cosumatorii încă nu sunt suficient de încrezători în procesul de reducere a inflației și rămân prudenți în privința cheltuielilor ”, declara recent Raluca Bâldea, Partner servicii Fiscale în cadrul Deloitte România.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: