Al 24-lea deces din cauza rujeolei a fost înregistrat în Timiș, unde o fată de 9 ani nevaccinată a murit din cauza insuficienței respiratorii.
În așteptarea celor 115.000 de doze promise de ministrul FLorian Bodog, stocurile vacinurilor ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) deținute de direcțiile de sănătate se epuizaseră, la sfîșitul lunii martie, în 15 județe, potrivit ultimelor date ale ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Ministrul Florian Bodog a decis abia în urmă cu o lună (la începutul lui aprilie) achiziționarea în regim de urgență a 115.000 de doze ROR, deși stocurile se epuizaseră din februarie în 10 județe. Conform ultimelor informații, acestea ar trebui să ajungă în țară până pe 10 mai.
Criza vaccinurilor ROR era previzibilă, cât timp epidemia s-a declanșat în frbuarie 2016 și s-au impus măsuri speciale pentru stoparea acesteia, precum campania națională de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani.
Până acum, au fost confirmate peste 5.100 de cazuri de rujeolă și 24 de decese:
- 8 în Timiș
- 5 în județul Arad
- 5 în Dolj
- 3 în Caraș-Severin
- câte unul în Călărași, Satu Mare și București
Toate decesele s-au produs în cazul copiilor nevaccinați, după cum cele mai multe cazuri de rujeolă au fost confirmate tot la nevaccinați, potrivit statisticii CNSCBT:
Cele mai multe cazuri de rujeolă s-au înregistrat în județele:
- Caraș-Severin – 965
- Timiș – 950 3
- Arad – 837
- Mureș – 350
- Dolj – 343
Primele două județe nu mai au niciun stoc de vaccin ROR la direcțiile județene de sănătate publică:
- în Caraș, acestea s-au epuizat din februarie, dar mai există 159 de doze în teritoriu (la medicii de familie)
- în Timiș, dozele din DSJP-uri s-au terminat în martie și mai există 198 de doze în teritoriu
În Ilfov, situația este inversă – nu mai au vaccin în teritoriu, dar mai sunt 148 de doze la DSJP.
Între timp, partidul dezbate necesitatea obligativitatea vaccinării
Liviu Dragnea a declarat săptămâna trecută că are „foarte mari” rezerve în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării copiilor, iar ministrul Sănătății, Florian Bodog, a replicat că aceasta este totuși singura soluție, în contextul în care România se află la un pas de catastrofă.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat România și Italia să ia măsuri pentru oprirea epidemiei și extinderea vaccinării, deoarece există riscul exportului acestei boli și al reapariției acesteia în țări unde nu s-au mai înregistrat cazuri de rujeolă de ani de zile.
În această situație, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de lege prin care părinții ar putea răspunde pentru rele tratatemnte aplicate copiilor dacă nu-i vaccinează.
Liviu Dragnea pare a se situa însă în categoria scepticilor și a declarat joi că are rezerve față de instituirea obligativității vaccinării: “Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a spus președintele Camerei Deputaților.
Întrebat cum comentează poziția liderului PSD în această chestiune, ministrul Bodog a răspuns: “Fiecare dintre noi poate să aibă (rezerve – n. red.), dar eu cred că vaccinarea obligatorie este singura opțiune. Nu ne grăbim cu adoptarea acestei legi trebuie să urmeze un parcurs normal, să fie dezbatută”.
“România este în plină epidemie de rujeolă și la un pas de catastrofă”, a avertizat ministrul, tot joi.
Ulterior, el și-a nuanțat poziția, explicând că părinții nu vor fi „aduși cu arcanul” să-și vaccineze copiii.