26 iunie, 2015

JAMES-CLAPPERJames Clapper (foto), director al Biroului Naţional de Informaţii al SUA, este cel mai înalt oficial american ce pune în mod public China pe primul loc în lista suspecţilor atacului cibernetic din aprilie.

În urma acelui atac cibernetic, datele personale a milioane de americani au fost accesate ilegal, iar SUA au vorbit oficial, până acum, de o agresiune purtată prin intermediul serverelor ”unei agenţii guvernamentale”.

Potrivit BBC, James Clapper a nominalizat vineri China ca fiind la originea atacului informatic, în aceeași zi în care, după trei zile de dezbateri, SUA şi China au ajuns la un acord asupra unui „cod de conduită” informatică acceptat de ambele părţi.


În ciuda acordului formal, China continuă să afirme că nu a fost implicată în atac.

Procesul de „hacking”, considerat ca fiind printre cele mai mari ameninţări informaţionale din istoria Statelor Unite, s-a desfăşurat în 5 paşi:

  • În 5 iunie, Biroul Administraţiei Personale SUA a raportat că datele personale a peste 4 milioane de angajaţi, pensionari, contractori şi cetăţeni în căutarea unui loc de muncă au fost compromise
  • Unele rapoarte ulterioare au urcat numărul victimelor furtului de date la 14 milioane, această informaţie rămânând însă încă neconfirmată
  • Agenţia a conştientizat atacul în luna aprilie
  • Membrii ai Comitetului Senatal al Informaţiilor spuneau că hackerii ar putea fi localizaţi între graniţele Chinei
  • Nu este primul atentat! În martie 2014, aceiaşi hackeri au intrat în reţeaua Biroului Administraţiei Personale – intruziunea fiind pusă pe seama Chinei – dar atunci s-a reuşit stoparea atacului.

În convorbirile de la Washington, unde securitatea cibernetică a fost una din priorităţi, secretarul de stat John Kerry susţinea necesitatea de extindere a unui cod de conduită al comportamentului din spaţiul cibernetic cu China.

Reprezentanţii chinezi au fost de acord, codul fiind în prezent valabil. Aceştia continuă să declare: „Orice sugestii privind implicarea Chinei în atac este iresponsabilă şi neştiinţifică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: