8 septembrie, 2023

Exporturile de grâu comun ale Uniunii Europene din primele două luni ale sezonului 2023/24, care a început la 1 iulie, au totalizat la 5,03 milioane de tone, în scădere cu 32% faţă de 7,39 milioane de tone în perioada similară a sezonului anterior, relevă datele publicate recent de Comisia Europeană, informează Reuters.

Aceste date arată că România a rămas cel mai mare exportator de grâu comun din UE de la începutul sezonului 2023/24, cu 1,35 milioane de tone livrate în primele două luni, urmată de Polonia, cu 1,03 milioane de tone, Franţa, 939.000 de tone, Bulgaria, 877.000 de tone, şi Germania, cu 467.000 de tone.

Exporturile de orz ale UE s-au cifrat la 1,45 milioane de tone în primele două luni ale sezonului 2023/24, în scădere cu 27% comparativ cu cele 1,99 milioane de tone exportate în perioada similară a sezonului 2022/23.


Pe partea de importuri, statele membre UE au importat în acest sezon, până acum, 2,69 milioane de tone de porumb, cu 41% mai puţin faţă de cele 4,55 milioane de tone de porumb achiziţionate în perioada similară a anului trecut. Spania a rămas de departe cel mai mare importator de porumb din UE, cu 942.000 de tone importate până acum în sezonul 2023/24, urmată de Ţările de Jos, cu 405.000 de tone, şi Italia, cu 339.000 de tone.

În schimb, importurile de grâu şi orz ale blocului comunitar sunt mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Importurile de grâu moale ale UE s-au ridicat la 1,16 milioane de tone în primele două luni ale sezonului 2023/24, în creştere cu 66% în ritm anual, în timp ce importurile de grâu dur s-au cifrat la 433.000 de tone, o creştere de 1.278%, iar importurile de orz au crescut cu 42% până la 504.000 de tone.

Ucraina este cel mai mare furnizor de grâu şi orz al UE, fiind responsabil pentru aproximativ pentru aproximativ jumătate din livrările efectuate până acum în acest sezon, în timp ce Turcia este cel mai mare furnizor de grâu dur al UE, cu o cotă de aproximativ 45% din livrări, arată datele Comisiei Europene.

România, principala rută de export a Ucrainei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene, astfel că de când a început războiul au trecut pe la noi aproape 25 de milioane de tone.


„România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene, de când a început războiul au trecut pe la noi aproape 25 de milioane de tone, au fost exportate prin România, din Ucraina. Este de departe cea mai importantă rută de export”, a spus preşedintele.

Şeful statului a precizat că ne-am confruntat cu multe dificultăţi pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru exportul de asemenea dimensiuni.

„Am reuşit să schimbăm lucrurile foarte rapid, să oferim condiţii foarte bune, chiar şi fără taxe, pentru Ucraina. Evident, atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre reprezintă o problemă foarte mare pentru că este vorba de un act ilegal de război, a ataca ţinte civile şi infrastructură civilă, dar, într-un fel, va încetini exporturile ucrainene. Vom spori utilizarea celorlalte rute, vor continua transporturile maritime, ucrainene, prin apele teritoriale române”, a spus el.

„Vom continua să sporim exporturile pe calea ferată şi şosele şi prin acestea vom împiedica o foamete globală pentru că, aşa cum se ştie, Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din lume”, a mai precizat şeful statului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: