26 februarie, 2020

Bugetul general consolidat a încheiat prima lună din anul 2020 cu un deficit de de 457,6 milioane de lei sau 0,04% din PIB-ul estimat pentru anul în curs, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Rezultatul negativ este o premieră pentru ultimii patru ani iar principalul factor invocat oficial au fost rambursările de TVA, care au însumat cu 1 miliard de lei mai mult decât în aceeași lună a anului anterior.

De reţinut, pe fondul unui rezultat de creştere economică pe 2019 sub cel estimat inițial, ritmul de creştere a veniturilor a fost mult mai mic faţă de cel al creşterii cheltuielilor (+6,8% la venituri faţă de 11,6% la cheltuieli, ambele în termeni nominali).


Astfel, se conturează deja lipsa de spațiu fiscal pentru majorări de beneficii sociale, în absența unor creșteri de impozite.

Impozitul pe profit, încasări de zece ori mai mici decât la impozitul pe salarii și venit

Semnal de alarmă, contrar evoluției economice, impozitul pe profit a scăzut față de ianuarie 2019 cu peste o cincime, de la 279,3 milioane lei la doar 220,2 milioane lei și a ajuns să mai reprezinte doar 0,8% din încasările statului. Pentru referință, impozitul pe salarii şi venit  a crescut la 2,28 miliarde lei (+14,4%, adică în linie cu indexările salariale) și reprezentat cam de zece ori mai mult (8,3% din încasări).

Pe partea venituri indirecte, se remarcă scădere încasărilor nete de TVA (-4% nominal, de la circa 7 miliarde lei până la 6,7 miliarde de lei), în contrast cu majorarea celor consemnate pe partea de accize (+14%, de la 2,9 miliarde lei la 3,3 miliarde lei). Însumate, aceste două taxe au fost aproximativ egale cu contribuțiile de asigurări ( +10% nominal, până la aproape 10 miliarde lei), respectiv câte 36,2% din veniturile publice.


Dacă bugetele locale au început anul pe plus, cu un grad de acoperire al cheltuielilor cu venituri de 139%, bugetul asigurărilor sociale şi cel al fondului naţional pentru asigurări de sănătate au fost puternic deficitare, ambele cu un grad de acoperire care a coborât sub pragul de 80%. Bugetul pentru şomaj a păstrat uzanța excedentului pronunțat (grad de acoperire de 242%).

Asistența socială – deja în creștere semnificativă față de media generală

O selecţie a cheltuielilor efectuate în prima lună a anului arată o majorare ușor peste media generală la cheltuielile de personal (11,9% față de 11,6%). Dată fiind ponderea foarte importantă în alocările bugetului, o problemă majoră se conturează încă de la începutul anului pe segmentul asistenței sociale.

Cu un avans de 15,1%, rezultat din majorarea cu 15% a valorii punctului de pensie, deja undeva cam de două ori și jumătate mai mare față de ritmul de creștere al veniturilor bugetare, nu este greu de anticipat ce se va întâmpla din septembrie încolo, după programata creștere cu încă 40% a valorii punctului de pensie.

De salutat creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 0,82 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent. Din păcate, însă, la bunuri și servicii, precum și la proiecte cu finanţare externă nerambursabilă valorile au crescut sub rata inflației, adică au scăzut în termeni reali. În fine, ar mai fi de reținut reducerea cu circa o treime a sumelor pentru plata dobânzilor și sub jumătate a subvențiilor achitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: