14 aprilie, 2016

departament”Corupţia guvernamentală a rămas o problemă răspândită. Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat acestora dreptul la educaţie, locuinţă, îngrijire medicală şi oportunităţi de angajare adecvate. Alte probleme de drepturile omului au inclus condiţiile deficitare din penitenciare şi încercările continue ale unor politicieni de a compromite independenţa justiţiei. Guvernul nu a luat măsuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul guvern comunist. Ameninţările personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei.”

Aceste afirmații sunt conținute de Raportul anual privind Drepturile Omului, dat publicității de Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Deţinuţii din închisori sunt abuzaţi, prin exces de forţă, inclusiv prin bătăi, avertizează raportul care citează ca exemple cazuri din Bucureşti, Botoşani, Brăila, Arad şi din alte oraşe, în care, în majoritate, poliţiştii au fost absolviţi de acuzaţii.


De asemenea, în raport, România mai este acuzată pentru discriminare sistematică socială a membrilor comunităţii de romi care le afectează accesul la o educaţie adecvată, la un adăpost adecvat, la servicii medicale corespunzătoare, dar le sunt afectate şi şansele de angajare.

În plus, Departamentul american de Stat atrage atenţia asupra unei serii de posibile nereguli în cadrul alegerilor electorale din România. Referiri exacte sunt făcute în legătură cu modul de organizare a votului în Diaspora la ultimele alegeri prezidențiale.

Raportul avertizează şi asupra neimplementării efective a legislaţiei în cazul oficialilor acuzaţi de fapte de corupţie.

„În timp ce legea prevede sancţiuni penale pentru oficialii acuzaţi de corupţie, guvernul nu a implementat legea efectiv şi oficialii, printre care judecători, se angajează uneori în acţiuni de corupţie fără a fi pedepsiţi. Mita este o practică obişnuită în sectorul public”, se arată în raportul Departamentului american de Stat.


Conflictele de interese, nerespectarea standardelor etice şi impunitatea în rândul administraţiei publice, în general, rămân probleme în toate cele trei puteri din stat.

„Legea prevede confiscarea averilor obţinute ilegal, însă judecătorii şi procurorii nu au ordonat confiscarea acestora cu regularitate, iar capacitatea autorităţilor de a identifica aceste averi se situează, în continuare, sub standarde”, susţine raportul.

De asemenea, au fost raportate ameninţări atât de natură profesională, cât şi personală la adresa jurnaliştilor, ceea ce subminează libertatea presei.

România este acuzată şi de violenţe şi discriminări care au vizat femei şi pentru tonul antisemitic detectat în unele declaraţii şi acţiuni, „iar media continuă să publice articole antisemite”. Raportul atrage atenţia şi asupra atitudinilor naţionaliste şi xenofobe, care sunt diseminate pe internet, dar şi asupra faptului că guvernul român nu acordă asistenţă adecvată persoanelor cu dizabilităţi pe care le neglizează în instituţii.

De asemenea, sunt sesizate acţiuni discrimatorii de ordin societal împotriva persoanelor cu diferite orientări sexuale, dar şi a celor diagnosticate cu HIV, în special copii. O altă problemă sesizată de raport este şi supunerea copiilor la muncă forţată. Raportul critică eşecul guvernului român de a acţiona în cazul returnării bisericilor greco-catolice confiscate în timpul perioadei comuniste.

Raportul integral poate fi consultat AICI-LINK

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: