DN Agrar Group, holdingul din Transilvania format din 11 companii controlate de antreprenorul olandez Jan G. de Boer, s-a listat miercuri pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), pentru a obține finanțare de pe piața de capital românească.
Compania mamă a grupului a fost înființată în 2008, în zona centrală a Transilvaniei, iar acum grupul are afaceri de zeci de milioane de lei în creșterea de bovine, producția vegetală, servicii conexe și chiar în turism.
Grupul mizează ca listarea „să marcheze intrarea companiei ȋn următoarea etapă de dezvoltare. Suntem ȋncrezători că pârghiile de finanțare oferite de piața de capital sunt favorabile pentru structura noastră de business”, a declarat Jan G. de Boer, directorul general și președintele consiliului de administrație al DN Agrar Group.
Grupul DN Agrar, listat sub simbolul DN pe piața AeRO (special proiectată companiilor antrenoriale cu perspective de dezvoltare), a vândut deja acțiuni de 24,7 milioane de lei într-un plasament privat realizat în iulie, bani cu care a cumpărat o fermă (Lacto Agrar) și urmează să cumpere o alta (Apold).
Lecția olandeză de antreprenoriat
Cele 11 companii controlate prin DN Agrar Group activează în zootehnie (creșterea bovinelor de lapte), producție agricolă vegetală, prestări de servicii în agricultură, logistică, transport, servicii de consultanță și management și turism.
La acestea se adaugă ferma Lacto Agrar, preluată recent cu banii din plasamentul privat din iulie anul trecut.
Atunci, 117 persoane fizice și juridice au cumpărat peste 13,6 milioane de acțiuni noi, la un preț de 1,81 lei/acțiune, de 9 ori mai mare decât valoarea nominală. Investitorii dețin acum 25,7% din acțiunile DN.
Listarea permite noilor deținători de acțiuni DN să le vândă, dar oferă și altora ocazia de deveni acționari inclusiv prin oferte de acțiuni noi.
Împreună cu ferma Lacto Agrar efectivele de animale sunt de peste 3.300 de capete de vaci de lapte, cu o producție de 75.300 de litri de lapte/zi. La finalul anului 2020 la nivelului grupului erau angajate 116 de persoane, la care se vor adăuga 46 de persoane angajate pentru ferma Lacto Agrar.
Fermele grupului din producția vegetale cultivă peste 3.000 de hectare de teren agricol, localizate pe raza județelor Alba și Hunedoara.
Holdingul DN Agrar Group
Actionarul majoritar al DN Agrar Group este AM Advies BV, deținută 100% de către Beheermaatschappij De Boer Koekange B.V., al carei beneficiar real este Jan Gijsbertus de Boer.
Jan G. De Boer deține, prin AM Advies BV direct sau indirect, participatii minoritare în capitalul altor ferme agricole din România, pe care le gestionează și dezvoltă prin investiții ale unor persoane fizice și juridice din Olanda, potrivit memorandumului de listare.
Astfel, Jan G. De Boer controlează DN Agrar Apold (unde AM Advies BV are 11,7%), DN Agrar holding (11,7%), DN Agrar Calnic (11,7%), Prodag Garbova (11,7%), DN Agrar Berghin (25%) și DN Agrar Mihalt (25%).
La DN Agrar Group, A.M. Advies B.V. are 74,09 din acțiuni, DN Agrar Cut SRL peste 0,2% iar restul aparține investitorilor din plasamentul privat.
DN Agrar Group a înregistrat, la jumătatea anului 2021, o cifră de afaceri netă de 18,2 milioane lei, în creștere cu 62% față de S1 2020 (11,2 milioane de lei).
Profitul grupului în această perioadă a fost de 2,1 milioane lei, în creștere față de rezultatul raportat pentru S1 2020 de 701.130 lei.
Capital pentru agricultură
Ferma Lacto Agrar recent preluată a înregistrat, la jumătatea anului 2021, o cifră de afaceri netă de 16,3 milioane lei și un profit de 1,2 milioane lei.
„România are un potențial semnificativ în sectorul agricol, iar piața de capital este o soluție optimă pentru toți fermierii antreprenori din țară care au nevoie de capital necesar dezvoltării”, a spus președintele BVB, Radu Hanga, la deschiderea celei dintâi zile de tranzacționare a DN Agrar Group (DN).
„Prin listarea DN Agrar Group se mărește numărul emitenților din sectorul agricol care au ales piața de capital ca modalitate de finanțare, iar în cazul de față vorbim chiar de un lider de piață pe segmentul producătorilor de lapte de vacă”, a spus Răzvan Raț, director general adjunct al BRK Financial Group, care a intermediat plasamentul privat și listarea.