După ce Guvernul a cerut companiei Hidroelectrica dividende suplimentare de 655 milioane de lei, ministrul Energiei anunță că urmează listarea a 10% din ațiunile acesteia pentru a obține banii necesari retehnologizării.
Vânzarea pachetului a fost deja discutată în Executiv, potrivit ministrului Toma Petcu:
„Intenționăm, în primul rând, să facem listarea. Am făcut o notă de informare în guvern acum o săptămână cu intenția de schimbare”, a declarat spus ministrul, într-o conferință de presă organizată la Alba Iulia.
Toma Petcu a menționat că este vorba despre o listare prin vânzarea de acțiuni existente, amintind că există o hotărâre de guvern din 2014 pentru declanșarea procedurii.
Banii obținuți vor rămâne la compaanie, pentru retehnologizare, a explicat Petcu:
„Ne dorim ca suma obținută, din estimările noastre este destul de substanțială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei.
Această companie a fost restructurată (…) printr-o, să spunem, o renunțare a unor investiții în zona de mentenanță, modernizare, retehnologizare. Acești trei parametri sunt foarte importanți pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producție de 6.400 de megawați și, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 — 3.500.
Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată și ea să înceapă să devină, să producă și să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv”, a declarat ministrul Energiei.
Guvernul a solicitat luna aceasta tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele „neangajate în proiecte viitoare”, ignorând faptul că aceste proiecte trebuie promovate tot de Guvern, în virtutea unei strategii energetice, a cărei elaborare a fost reluată după alegerile din toamnă.
Consiliul Fiscal a remarcat, într-un raport emis miercuri, că solicitările Guvernul sunt „discreționare” și că acoperă o parte din deficitul de finanțare a salariilor bugetare.
Hidroelectrica este prima companie de stat care a convocat și ținut AGA în urma solicitării imperative a Guvernului de distribuire a rezervelor, adresată companiilor pe care le controlează.
Guvernul își va dubla încasările din dividende în acest an.
Aceste lichidități sunt stoarse în plus față obligația impusă companiilor de stat de a aloca dividendelor, anual, 95% din profitul net, care aduce Ministerului Finanțelor, „venituri nefiscale” de 2,2 miliarde de lei.