Consiliul Concurenței a anunțat, luni, că supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Hidroelectrica SA „pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială, în contextul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă” pe piața energiei electrice.
„Astfel, compania se angajează să ofere la vânzare pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) o cantitate de energie electrică la un preț maxim determinat pe baza prețului prevăzut în cadrul contractelor la termen. De asemenea, Hidroelectrica SA se obligă să nu depășească un anumit nivel al prețului energiei electrice ofertate la creștere de putere pe Piața de Echilibrare (PE)”, spune comunicatul Consiliului Concurenței.
Hidroelectrica produce cea mai ieftină electricitate din România, controlând de facto resursele hidro ale României, productivitatea fiind însă afectată în perioade de secetă prelungită.
Jocurile de piață dominantă
Piața pentru Ziua Următoare (PZU) este piața spot de electricitate, unde prețul de închidere este folosit ca referință.
Pe piața de Echilibrare (PE) prețurile sunt penalizatoare, fiind folosită de producători și de furnizori pentru a-și regla portofoliile în timp real, prin cumpărarea / vânzarea în regim de urgență a cantităților care le lipsesc pentru a-și onora contractele, sau a celor rămase excedentare.
Prețurile pe PE sunt în general mai mari decât cele de pe PZU, de unde și suspiciunea de abuz de piață dominantă.
Consiliul Concurenței a declanșat, în 2018, o investigație privind „un potențial abuz de poziție dominantă” al Hidroelectrica, prin limitarea energiei vândute pe PZU, „în scopul realizării unor vânzări la prețuri semnificativ mai ridicate pe PE”.
(Citiți și: „Hidroelectrica, investigată pentru posibile abuzuri de poziție dominantă”)
Măsurile propuse de Hidroelectrica în urma investigației ar urma să ducă „la creșterea cantităților tranzacționate de companie pe piețele spot” și la diminuarea dezechilibrelor din sistemul energetic, „care pot afecta negativ consumatorii, prin creșterea prețului”, consideră Consiliul Concurenței.
Angajamente asumate
Angajamentul 1 al Hidroelectrica spune că aceasta va oferi o anumită cantitate minimă orară de energie pe PZU, pentru a „arăta că nu evită” vânzarea pe această piață, potrivit documentului de angajament.
Pe de altă parte, Hidroelectrica își invocă „strategia care prevede vânzarea din timp, treptat, a producției în caz de hidraulicitate scăzută față de date statistice și prognoze, energia disponibilă pentru ziua următoare scăzând semnificativ, aceasta fiind deja contractată”.
Angajamentul 2 se referă la limitarea prețului de ofertă de vânzare a Hidroelectrica pentru PZU în următorii 3 ani, în funcție de media ponderată a prețurilor la contractele la termen.
Astfel, compania „vrea să arate că nu dorește să mărească artificial prețurile pe piața spot (PZU)”, spune documetul de angajament al Hidroelectrica.
Compania atrage atenția, totuși, că „dacă va fi deficit de energie, prețurile vor crește ca urmare a prețului din oferta de cumpărare așa cum s-a mai întâmplat și anterior, în stituațiile de criză)”.
Angajamentul 3 se referă la limitarea prețului maxim pe PE, dar situația va trebui reevaluată după 31 iunie 2021, în funcție de evoluția PE europene. Un al 4-lea angajament se referă la separarea administrativă a activității de ofertare pentru PZU de cea pentru PE.
(Consultați AICI Scrisoarea Hidroelectrica cu propunerile de angajamente în versiune neconfidențială)
Observațiile pe marginea propunerilor de angajamente ale Hidroelectrica pot fi trimise Consiliului Concurenței, până la data de 21 ianuarie 2021.