Guvernul modifică, joi, HG nr. 1066/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica, reducând pachetul care va face obiectul unei oferte publice de acţiuni noi de la 15% la 10% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social.
Nu este cunoscută, încă, data ofertei publice care ar urma să se deruleze prin Bursa de Valori Bucureşti (BVB). „Vom vorbi despre listarea propriu-zisă probabil în 2018”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, în octombrie, citat de Agerpres.
A fost decisă „majorarea capitalului social al societății cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 12,49% din capitalul social existent”, faţă de 18,74%, aşa cum se prevedea în urmă cu aproape cinci ani.
Diferenţa de 2,49% vor fi acţiunile aferente drepturilor de preferinţă subscriere acţionarilor privaţi existenţi ai societății la preţul de vânzare al acţiunilor nou-emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, potrivit proiectului de hotârâre de Guvern.
Acțiunile nesubscrise ca urmare a neexercitării dreptului de preferință de niciunul dintre acționarii privaţi existenți vor fi anulate, prin derogare de la reglementările în vigoare.
Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie de stat, cu o rată a profitului net de 42%, la 30 septembrie 2017, în creștere de la 37% cu un an în urmă, potrivit datelor companiei.
Profitul brut de 1,195 miliarde de lei în primele 9 luni din 2017 este cu 6% mai mare decât cel al aceleiași perioade a anului trecut.
Cifra de afaceri pe 9 luni a fost de 2,416 miliarde de lei, iar profitul operațional (EBIDTA) rezultat din aceasta a fost de 70%.
Compania este evaluată la 3,57 miliarde de euro, potrivit propriilor date.