Hidroelectrica a câștigat, în primă instanță, procesul în care contesta amenda primită de la ANRE pentru că nu comercializează pe OPCOM întreaga cantitate de energie, ci exporta direct pe piețele europene. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, orice producător de energie va putea exporta energie, pe piața europeană, în mod direct.
Decizia nu este definitivă, iar ANRE a anunțat deja că o va ataca imediat ce va fi redactată motivarea.
„Hotararea instantei de judecata are o valoare istorica. La momentul ramanerii definitive a sentintei, oricare producator, fie ca se cheama Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor membre ale Uniunii.
In 2012 am decuplat baietii destepti de la energia ieftina produsa de Hidroelectrica. Dupa un tun de 1 miliard de euro dat companiei, baietii destepti s-au reinventat cu ajutorul unor functionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictiva si antieuropeana a legislatiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie.
Anul trecut, Romania a inregistrat un record al exportului de energie – 8,7 milioane MWh.
Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia.
Prin aceasta interdictie, companiile statului au fost vaduvite in ultimii doi ani de cateva zeci de milioane de euro care au intrat in buzunarele acelorasi baieti destepti prin ale caror firme se deruleaza tot exportul de energie al Romaniei.
Oare functionarii de azi care favorizeaza, chiar si involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiasi care, in mod voluntar, in perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat si nu au luat masuri pentru aplicarea Ordinelor Presedintelui ANRE 408/2006 si 445/2009 care obligau toti producatorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, sa oferteze intrega cantitate de energie pe OPCOM?
Noi stim ca Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vandut un megawatt pe bursa pentru ca toata productia era contractata de baietii destepti la niste preturi care nu acopereau nici costurile de productie„, a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol, într-un comuniat al societății.
ANRE va contesta sentința
ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) va face apel imediat după ce va fi publicată motivarea sentinței, a declarat pentru Agerpres Marius Vladu, șeful Direcției de Comunicare și Relația cu Parlamentul din cadrul instituției.
”Sentința la care face referire Hidroelectrica nu este, prin urmare nu putem ști motivul pentru care judecătorul a luat această decizie. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei va face apel la această sentință după ce vom vedea motivul instanței’, a anunțat Marius Vladu.
Conflictul și procesul:
- Hidroelectrica a fost amendată și avertizată cu retragerea licenței de furnizare, în luna mai a acestui an, pentru că a exportat direct 15MWh.
- Cantitatea resepectivă a fost vândută pe platforma din Ungaria, amdinistrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice.
- Compania a contestat procesul-verbal de contravenție la Judcătoria Sectorului 1
- Hidroelectrica și-a pledat în instanță cauza invocând principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul Uniunii Europene (consacrat prin art.35 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene), Directiva 2009/72/CE privind piața internă de energie la nivelul Uniunii, art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 și o reglementare națională – OUG 33/2007 privind organizarea ANRE (prin art.8 elimină restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre).