12 iulie, 2016

China  a pierdut marți un important proces internațional care a vizat pretinsele drepturi ”istorice” asupra unor recifuri și atoluri din Marea Chinei de Sud, care ar da posibilitatea Beijingului să dețină un control strategic al acestor ape internaționale intens disputate.

marea chineiDecizia Tribunalului Internațional de la Haga, afirmă The Guardian, este deplin favorabilă Filipine, stat care a negat drepturile pretinse de China, și va pune o și mai mare presiune asupra Beijingului să renunțe la expansiunea militară pe care o manifestă în această zonă.

Diplomația chineză, care a boicotat audierile în acest proces, a anunțat deja că nu recunoaște și nu va accepta decizia curții de la Haga, despre care afirmă că ”nu are jurisdicție” în materie.


”Tribunalul afirmă că nu există niciun fundament juridic pentru ca Beijingul să revendice drepturi istorice asupra resurselor din zonele maritime din interiorul liniei celor noua puncte”, anunță un comunicat al curții internaționale.

Beijingul desfășoară Marea Chinei de Sud o intensă activitate militară mascată prin acțiuni și lucrări civile și revendică exploatarea în exclusivitate a resurselor din zonă.

Statul Filipine a introdus o acțiune în 2013, Manilla cerând Tribunalului de la Haga să constate că pretențiile Chinei încalcă Conventia ONU privind dreptul maritim, convenție la care ambele state sunt părți semnatare.

„Tribunalul consideră că Beijingul a încălcat drepturile suverane ale Filipine în zona sa economică exclusivă”, a decis Curtea.


Foarte important: Tribunalul de la Haga a mai decis că elementele naturale revendicate de China în Marea Chinei de Sud nu permit găzduirea de populații umane și nu pot fi considerate insule, deci este exclusă o zonă economică exclusivă.

China a recurs în ultimii ani la lucrări de extindere a unor atoluri sau recife, pe care a anunțat că vrea să stabilească populație. La începutul anului 2016, China a instalat un sistem de rachete sol-aer pe una dintre insulele aflate în dispută cu Taiwan și cu Vietnam.

SUA desfășoară misiuni de asigurare a navigației libere în regiunea Mării Chinei de Sud, regiune în care grupuri de insule sunt disputete de Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine și Taiwan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: