Guvernul intenţionează să externalizeze operaţiunile de evaluare şi derulare a proiectelor finanţate din fonduri europene, astfel încât aceste atribuţii să nu mai revină doar autorităţilor guvernamentale de management, ca în prezent, potrivit premierului Victor Ponta.
„Am discutat cu cei de la Banca Mondială şi cred foarte mult în expertiză externă, pentru că e greu ca doar din interior să faci reforma. Chiar cred că trebuie expertiză externă. La fonduri europene, chiar cred că trebuie să învăţăm din experienţa altor ţări şi să externalizăm cât putem de mult din evaluarea proiectelor.
Ţinem totul la autorităţile de management, la acei funcţioari care sunt plătiţi cât sunt plătiţi, când poţi să externalizezi – şi Comisia Europeană îţi dă voie – cât mai mult din operaţiunile de evaluare şi derulare a proiectelor. Nu cred în ideea cu statul care e din ce în ce mai mare şi mai punem încă un controlor peste încă un controlor care îl controlează pe al treilea controlor. Cred că există foarte multe metode mult mai flexibile de expertiză externă”, a spus Ponta la Antena 3, citat de Mediafax.
El a arătat că Guvernul va avea în luna decembrie o nouă discuţie cu oficialii Băncii Mondiale despre un tip de monitorizare şi expertiză externă.
Alte declaraţii ale premierului la Antena 3
- Investiţiile străine în România: „Situaţia e rea, nu e roză, e foarte rea. Nivelul pentru acest an va fi mai mic sau undeva egal cu 2011, ceea ce e foarte puţin”. El a amintit că reprezentanţii mediului de afaceri solicită stabilitate politică şi legislativă şi a precizat că este mai optimist pentru anul viitor, în condiţiile în care OMV şi Exxon vor investi sigur un miliard euro în sectorul energetic, la care se vor adăuga investiţii din partea companiilor Samsung, Pirelli, Ford.
- Relaţia Guvern-investitori: „Ajutorul de stat este acordat în baza unor reguli stricte ale Comisiei Europene, dar în acest an, din fericire, cu o singură excepţie unde mai avem de lucrat, practic toate proiectele depuse au fost aprobate. Asta înseamnă, în anii următori, mai multe locuri de muncă şi un anumit mod de a trata mediul de afaceri. Am spus că vrem să fim mult mai «bussines-friendly» şi cred că ăsta e un mesaj pe care investitorii l-au recepţionat. În această perioadă în care în întreaga Europă, în întreaga lume, se dă o mare bătălie pentru investiţii şi pentru crearea de locuri de muncă.
„Şi la Dacia şi la Ford şi la Petrom şi la Pirelli, conducătorii de acolo îmi spun că vor să investească, îmi spun că lucrurile merg bine, dar există întotdeauna şi bariere administrative, există încă probleme legislative nerezolvate şi partea de birocraţie. Şi atunci pentru mine este cea mai bună oportunitate de a discuta cu reprezentanţii lumii de afaceri problemele pe care le întâmpină şi pentru a îndrepta o parte din aceste probleme”.
- Energie – Centrala de la Cernavodă: „În măsura în care există un investitor care vine şi cu banii, ceea ce s-a schimbat fundamental şi am pierdut, din păcate, în momente importante a fost că România nu a vrut să dea cei 51% acţiuni la grupurile 3 şi 4, ori eu sunt dispus, ca decizie politică, să acceptăm un acţionar majoritar în măsura în care acest acţionar vine şi cu banii. Că e vorba de chinezi, de grupul sud-coreean care s-a arătat de asemenea interesat, cu braţele deschise îi primim, doar să vină şi cu banii”.
- Creşteri de salarii bugetare: „Cu salariile în 2013, atât timp cât am reuşit restituirea a ceea ce s-a tăiat în 2010, aş fi mai degrabă prudent să vorbesc de creşteri salariale”.