14 mai, 2021

Guvernul intenționează să limiteze importul și înmatricularea de mașini second hand mai vechi de 15 ani, a anunțat vineri ministrul Investițiilor și Proiectele Europene Cristian Ghinea. Aceasta este una dintre măsurile ce nu se regăsește încă în forma actuală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar care va fi introdusă cu siguranță, a explicat ministrul.

„Mecanismul pentru mașinile second hand nu există în componenta actuală dar va exista pentru că este una dintre măsurile adăugate. Vom avea o politică de descurajare a înregistrării înmatriculării mașinilor mai vechi de 15 ani, care sunt foarte poluante. Încercăm să descurajăm această tendință de a importa în România mașini second hand fără a putea interzice ca atare, pentru că suntem parte a pieței comune”, a declarat Cristian Ghinea, vineri, în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)..

Tot prin PNRR, Guvernul vrea modifice și modalitatea de taxare a transportului de mărfuri pe drumurile naționale.


„Se va trece de la o rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plătește în funcție de volumul de marfă și de distanța pe care mută marfă. Primul pas va fi instalarea unor sisteme digitalizate de urmărire a mărfii în România, urmând ca apoi să facem pasul tehnic de taxare”, a declara joi ministrul Investițiilor Europene.

Această măsură a fost concepută pentru a încuraja transportul pe căi ferate și pentru a taxa în mod real gradul de utilizare a drumurilor publice, a explicat Cristian Ghinea, în contextul în care România își asumă o strategie clară de reducere a emisiilor din transport cu 9% până în 2026.

„Vom avea un sistem de a descuraja înregistrarea mașinilor vechi și de încurajare a mașinilor electrice. Ne-am asumat o țintă clară de pondere a energiilor regenerabile până în 2030. Această țintă este de 34%”, a declarat joi ministrul Ghinea.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: