Ministerul de Finanțe a publicat miercuri, pe site-ul său, proiectul Legii privind anularea unor obligații fiscale, din care reiese că ar urma să fie anulate o serie de obligaţii fiscale principale, precum şi accesoriile aferente acestora, care decurg dintr-o serie de decizii ale ANAF.
Față de declarația de marți, în care a lăsat să se întrevadă iminenta corectare a unor abuzuri reclamate din diverse zone profesionale, premierul Victor Ponta a ales calea mai sinuoasă a adoptării unui proiect de lege, care ar urma să capete putere doar după adoptarea textului, eventual nemodificat, în cele două camere parlamentare.
De semnalat că textul discutat de guvern nu intervine și pentru activitatea viitoare a inspectorilor ANAF pentru anii trecuți, diversele anomalii ale Codul fiscal nefiind corectate, după cum nici PFI nu li se indică criterii clare de evaluare a ”independenței”.
Ce prevede proiectul legislativ
Potrivit documentului publicat de Finanțe, se anulează obligații fiscale care decurg din:
- reconsiderarea/reîncadrarea unei activităţi ca activitate dependentă
- recalificarea sumelor reprezentând indemnizație primită pe perioada delegării și detașării de către angajaţii care efectuează transport internaţional
- ca urmare a depășirii plafonului și neînregistrării ca plătitor de TVA
- datorate de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară
Potrivit proiectului, decizia de anulare a obligațiilor sus-menționate se aplică perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014, iar ANAF are obligația să nu mai emită decizii de impunere pentru obligaţiile fiscale şi accesoriile de natura celor enumerate pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014.
Anularea obligaţiilor fiscale prevăzute în proiect se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului.
Procedura de aplicare a proiectului se va aproba prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care se va emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
Descărcați AICI proiectul de lege discutat în Guvern
O fundamentare bazată exclusiv pe justificarea acțiunilor ANAF
Din Nota de Fundamentare a proiectului nu reiese în niciun fel că Ministerul de Finanțe ar fi deranjat de maniera în care Fiscul a pornit să reconsidere veniturile realizate din activități independente.
Mai mult, documentul prezintă amploarea acțiunilor ANAF, dar și filosofia care a stat în spatele ordinului intern emis anul trecut de vicepreședintele Florin Tunaru:
- ”Se poate reține faptul că farmaciștii nu întrunesc nici unul din criteriile care să configureze caracterul independent al activității”
- ”Având în vedere numărul contribuabililor care sunt înregistrați ca prestând activități independente (cca 600.000 medici, jurişti, consultanţi, brokeri, informaticieni etc.) precum şi cuantumul foarte mare al diferenţelor de stabilit prin aplicarea art.7 din Codul Fiscal se poate aprecia un impact negativ major în acest domeniu.”
- ”Din informațiile prezentate de ANAF reiese că în anul 2015 dintr-un total de 749 de verificări pentru 7 cazuri au fost reconsiderate activitățile ca activități dependente iar sumele stabilte suplimentar pentru acești din urmă contribuabili sunt de circa 10 milioane lei.”
- ”În ceea ce privește sumele estimate a fi stabilite în cazul transportului internațional, urmare unei singure inspecții fiscale în care diurnele acordate unui număr de 30 de șoferi, au fost considerate integral ca venituri de natura salarială, pentru o perioadă de 3 ani, au fost stabilite diferențe suplimentare de impozit pe venit din salariu și contribuții sociale în sumă de 2.300.000 lei.”
Iar următoarele afirmații din Nota de Fundamentare ilustrează perfect cu ce gânduri vin în control inspectorii de Fisc:
”Sunt în curs de verificare un număr de 239 de contribuabili iar pentru 8 dintre aceștia se prefigurează reconsiderarea activității desfășurate iar sumele ce pot fi stabilite suplimentar pentru acești din urmă contribuiabili este de aproximativ 9 milioane lei.”
”Din datele prezentate de ANAF reiese că au fost selectați pentru control un număr total de 278 contribuabili (transportatori- n. red.) la care se estimează a fi stabilite diferențe de impozite și taxe reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale de peste 1 miliard lei.”
Cu tristețe, despre TVA
Potrivit aceleiași note, Finanțele afirmă:
”Normele legale au creat probleme mai ales în ceea ce privește aplicarea TVA pentru cesiunea drepturilor de autor, această activitate fiind considerată întotdeauna independentă conform normelor de aplicare a art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal, ținând cont de jurisprudența națională și europeană pe această temă, s-a decis modificarea normei în cauză.
Potrivit legislației naționale (Codul fiscal) care transpune Directiva europeană în domeniul TVA toate categoriile de persoane care desfășoară activități economice de o manieră independentă sunt obligate să se înregistreze ca persoane impozabile din punct de vedere al TVA dacă ating plafonul prevăzut de lege. În acest sens exemplificăm:
- persoanele juridice
- persoanele fizice autorizate (PFA)
- liber profesionișii;
- persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul dreptului de autor
Codul fiscal și anomaliile legate de contribuția de asigurări sociale de sănătate
Același document afirmă:
”Potrivit prevederilor Cap. II şi III ale Titlului IX2 „Contribuţii sociale obligatorii” din Codul fiscal, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară. Pe lângă aceste categorii de contribuabili, care obţin venituri brute lunare sub salariul de bază minim brut pe țară şi care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la acest venit stabilit prin lege și nu la venitul efectiv realizat, există şi categoria persoanelor fizice care nu obțin venituri și datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la aceeași bază lunară de calcul (salariul de bază minim brut pe ţară), potrivit art. 29632 din Codul fiscal.
ANAF a efectuat o analiză a persoanelor fizice care, în anul 2012, au obţinut venituri lunare sub 700 lei şi datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită la salariul de bază minim brut pe ţară.
Dintre acești contribuabili au obținut venituri lunare sub 700 de lei un număr de 3.594.213 contribuabili (37,64% din totalul pentru care s-a efectuat analiza) iar contribuția aferentă ar fi circa 1.7 miliarde lei la nivelul anului 2012.
Precizăm că, pentru anii fiscali 2013-2015 nu sunt încă date disponibile atât cu privire la numărul contribuabililor care realizează venituri lunare sub 700 lei și cuantumul contribuției datorate.”