18 aprilie, 2011

Executivul şi-a angajat, luni, răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectelor de lege privind Codul de dialog social şi blocarea majorării salariilor profesorilor cu 50% în anul 2011.

Opoziţia a anunţat că nu va depune moţiuni de cenzură pentru cele două acte normative, motiv pentru care acestea se vor considera adoptate în termen de trei zile şi vor fi trimise apoi la preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare.

Opoziţia a anunţat, însă, că va contesta la Curtea Constituţională proiectele de lege, miercuri, când se împlineşte termenul de adoptare.


”Miercuri, la ora 16,00, când se împlinesc cele trei zile constituţionale de la angajarea răspunderii, vom depune contestaţii la Curtea Constituţională şi pe Legea salarizării profesorilor, şi pe Codul Social. Şi sperăm ca de această dată CCR să nu fie a treia cameră legislativă a ţării, ci să fie într-adevăr Curte Constituţională şi să-şi facă datoria. Măcar de data aceasta”, a declarat liderul grupului PSD din Camera Deputaţlor, Mircea Duşa.

Parlamentarii opoziţiei nu au participat la cele două şedinţe de angajare a răspunderii Guvernului pe proiectele de lege.

Ce prevede noul Cod de dialog social?

– Contractul Colectiv de Muncă la nivel Naţional este eliminat. ”Prin contractul colectiv de muncă la nivel naţional, se stabilesc obligaţii financiare şi de altă natură, care depăşesc, de multe ori, posibilităţile bugetare ale unităţilor în care se aplică, neţinând cont de situaţia economică a acestora”, a motivat premierul Emil Boc eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

– înlocuirea negocierilor la nivelul ramurilor de activitate – care nu sunt definite prin niciun act normativ -, cu negocierea la nivel de sector, denumit şi definit conform Codului CAEN.


– Contractele colective nu se vor aplica obligatoriu şi la părţile nereprezentate în negocierile pentru încheierea acestor acorduri. ” Prezentul proiect de lege elimină aplicarea erga omnes, adică a opozabilităţii tuturor, a contractelor colective de muncă, şi, condiţionează, la nivel de sector, înregistrarea contractului, de reprezentarea la negocieri a cel puţin 50% din numărul de salariaţi, din sectorul respectiv, în caz contrar acesta fiind înregistrat ca şi contract colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi”, a explicat Boc.

– Guvernul se retrage din Consiliul Economic şi Social, dar numeşte membri ai societăţii civile în CES

– O parte a prerogativelor CES, de negocieri, este preluată de un organism nou creat, Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, în care sindicatele, patronatele şi reprezentanţii Guvernului negociază pe diverse măsuri. Dacă actualul CES este condus de un reprezentant al patronatelor, viitorul Consiliu Naţional Tripartit va fi prezidat de primul-ministru şi va avea în componenţă şi un reprezentant al Băncii Naţionale.

– Conflictele de muncă vor fi soluţionate prin Oficiul de mediere şi arbitraj a conflictelor colective de muncă, organism care se va crea în premieră şi va fi subordonat Ministerului Muncii.

– Sindicatele vor fi primi reprezentativitate dacă vor avea înscrişi ca membri cel puţn jumătate plus unu din numărul salariaţilor dintr-o unitate. Până acum, sindicatele aveau nevoue de două treimi pentru a putea negocia contractul colectiv de muncă pe unitate.

Ce prevede Legea de plafonare a salariilor profesorilor

– Personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar, începând cu data în vigoare a legii şi pânp la finalul anului 2011, nu va putea primi salarii majorate cu 33,4% faţă de nivelul stabilit de Guvern. Astfel, se blochează majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, stabilită prin Legea 221/2008, adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Prin aplicarea legii de plafonare, din majorarea de 50% se vor acorda doar 17 puncte procentuale.

– Limitarea ţinteşte deciziile judecătoreşti care au dispus reîncadrarea salarială a profesorilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate prin aplicarea Legii 221/2008.

– Salariile în învăţământ sunt impuse printr-o grilă de salarizare fixă. Cel mai mic salariu brut este salariul minim pe economie, 670 de lei, pentru profesori, învăţători, educatoare, maiştri-instructori, care au studii liceale şi vechime în muncă de până la 10 ani. Cel mai mare salariu brut pe grilă, de 1.894 de lei, este pentru profesorii cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic I.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Ce ma surprinde pe mine e faptul ca nimeni nu este (daca nu scandalizat) macar mirat de faptul ca acest guvern vrea sa isi asume raspunderea chiar si pentru proiectul de lege privind CODUL DE DIALOG SOCIAL !… Pai daca nici pentru DIALOG SOCIAL nu poti realiza un minimum de dialog, intelegere si compromis, atunci … Cine crede ca asta e (sau asa se face) reforma statului (de drept) are sigur o problema …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Ce ma surprinde pe mine e faptul ca nimeni nu este (daca nu scandalizat) macar mirat de faptul ca acest guvern vrea sa isi asume raspunderea chiar si pentru proiectul de lege privind CODUL DE DIALOG SOCIAL !… Pai daca nici pentru DIALOG SOCIAL nu poti realiza un minimum de dialog, intelegere si compromis, atunci … Cine crede ca asta e (sau asa se face) reforma statului (de drept) are sigur o problema …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: