2 august, 2011

Guvernul se angajează în fața FMI să nu majoreze salariile bugetarilor înainte de 2012, iar viitoarele măriri vor fi condiționate de ”ieșirile naturale” ale salariaților din acest sector, se prevede într-un proiect de scrisoare de intenție prezentat de premierul Emil Boc, luni, la TVR1.

”Pentru a finaliza revenirea totală la nivelurile salariale anterioare reducerii temporare de 25% din anul 2010, vom implementa alte majorări salariale în cursul anului 2012. Aceste majorări vor fi însă condiţionate de progresul înregistrat în reducerea numărului de angajaţi din sectorul public prin plecări naturale din sistem, astfel încât să fie menţinut nivelul total al cheltuielilor cu salariile la cel mult 7,2% din produsul intern brut”, se arată în viitoarea scrisoare de intenție, citată de Boc.

De asemenea, premierul a precizat că a început deja procesul de selecție a consultanților care vor recruta, la începutul anului 2012, manageri privați pentrucompaniile de stat.


”Au început procedurile de selectare a consultanţilor care să pregătească acest management privat şi nu numai cel care conduce, ci şi Consiliul de Administraţie – adică la o companie mare de stat, la Romgaz, Consiliul de administraţie va fi format din reprezentanţi ai statului, dar, atenţie, nu orice reprezentant al statului care nu se pricepe şi nu are legatură cu domeniul, tot o echipa independentă de specialişti, o firmă de consultanţă care are capacitate să facă evaluarea propunerilor pentru Consiliul de administraţie îi va accepta sau respinge pe cei care vor face parte din Consiliul de administraţie de la Romgaz, de exemplu”, a spus Boc.

Premierul are deja o concluzie privind absorbția fondurilor UE și investițiile, după care se va remania guvernul

Boc a mai spus, la TVR, că a tras deja concluziile privind absorbția fondurilor europene și investițiile de stat pe prioma jumătate a anului 2011, potrivit căreia, alături de președintele Traian Băsescu, va opera remanierea Guvernului.

”Concluziile la 30 iunie le avem şi pe componenta fondurilor europene, și pe componenta investiţiilor. Aceste evaluări se fac în permanenţă şi decidem o singură dată. Şi, când este momentul, vom decide împreună cu preşedintele, (…), dar repet, la timpul şi la momentul potrivit”, a spus șeful Guvernului.

Referitor la înființarea viitorului minister pentru absorbția fondurilor europene, el a menționat că în coaliție s-a ajuns la un acord în acest sens, viitorul minister urmând să coordoneze relația între autoritățile de management de la celelate portofolii cu autoritatea de audit a Curții de Conturi și celelate instituții de conrol pe achiziții publice.


”În Coaliţie există acord pentru crearea ministerului. (…)Autorităţile de management rămân acolo unde sunt ele, doar pentru o coordonare a acestor structuri, împreună cu structurile europene, cu autoritatea de audit de la Curtea de Conturi şi pentru a avea o persoană de legatură directă la nivel ministerial cu Bruxelles-ul, există această recomandare”, a explicat Boc.

El a precizat, însă, că în coaliție nu a fost nominalizată nicio persoană pentru a conduce noul minister.

”Nu am discutat concret în Coaliţie numele pe care să-l propunem împreună cu preşedintele. Este adevărat, împreună cu preşedintele am discutat câteva alternative, câteva soluţii. Evident, la începutul toamnei le vom discuta şi în Coaliţie, după ce Parlamentul se întoarce din vacanţă”, a mai afirmat Emil Boc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: