10 noiembrie, 2022

Guvernul a adus modificări schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, instituită prin HG nr 332/2014 cu modificările și completările ulterioare.

În ședința de miercuri, Executivul a decis să oblige întreprinderile să mențină fiecare loc de muncă nou creat pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data la care acesta a fost ocupat prima dată, precum şi locurile de muncă declarate ca fiind media celor 12 luni precedente lunii în care s-a înregistrat cererea de acord pentru finanțare.

Guvernul explică faptul că modificarea actului normativ a fost necesară întrucât s-a constatat, în practică, că există riscul ca întreprinderile beneficiare să poată desființa din locurile de muncă inițiale declarate la data depunerii cererii de acord pentru finanțare, respectând obligația de menținere a locurile de muncă nou create ca urmare a finanțării cu ajutor de stat.

Regulile nu se aplică pentru perioada cu Covid-19


Totodată, au fost preluate, în textul schemei de ajutor de stat, prevederile Regulamentului european nr. 651/2014, referitoare la faptul că pierderea/desfiinţarea locurilor de muncă în perioada ianuarie 2020-30 iunie 2021, nu este considerată ca fiind o încălcare a obligației de menținere a locurilor de muncă.

De asemenea, a fost extinsă de la 6 la 12 luni consecutive, perioada în care beneficiarii pot desfășura proceduri în vederea ocupării locurilor de muncă nou create, fără a fi încălcată obligația de menținere a locurilor de muncă nou create.

“Din consultările avute cu beneficiarii de ajutor de stat, actualul context de criză economico-socială afectează inclusiv piața muncii, devenind din ce în ce mai dificil de a găsi forță de muncă, în special cei cu calificare înaltă, rezultând că perioada maximă de 6 luni pentru a ocupa postul vacant, astfel încât să nu fie încălcată obligația de menținere a locurilor de muncă nou create, este insuficientă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Inițiatorul proiectului, Ministerul de Finanțe, argumentează dificultățile de pe piata muncii citând un sondaj efectuat de compania de consultanță Frames în perioada 4-8 iulie 2022, pe un eşantion reprezentativ de 450 de persoane, manageri şi angajaţi cu funcţii de răspundere în companii care activează în comerţ, servicii financiare, agricultură, auto, energie, confecţii sau IT, care arată că, cei mai mulţi dintre angajatori (48%) îşi menţin forţa de muncă între 3-5 ani.


Numai 23% reuşesc să-şi fidelizeze angajaţii în aşa fel încât să stea peste 5 ani, iar 8% sunt nevoiţi să îşi updateze personalul între 1-3 ani.

Doar 7 companii au cerut ajutor de stat în primul semestru

Conform datelor actualizate la data de 30 iunie 2022, MFP a aprobat în 2022 ajutoare de stat de 56,3 milioane de euro pentru 7 companii care și-au asumat să creeze 1.515 de noi locuri de muncă în baza HG 332/2014.

Valoarea totală a investițiilor asumate de cele 7 companii este de 137 milioane de euro.

Și în anul 2021, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat tot un număr de 7 ajutoare de stat prin HG 332, valoarea totală a acestora fiind de 53,6 milioane de euro. Pentru acestea, companiile  în cauză au anunțat investiții totale de 134,12 milioane de euro, numărul locurilor de muncă nou create asumate fiind de 1.876.

De la lansarea acesteri scheme (2015) și până în prezent, doar 51 de companii au apelat la acest sprijin din partea statului, valoarea totală a ajutorului de stat aprobat ridicându-se la 142,04 milioane de euro.

(Citește și: „Ajutoarele de stat pentru investiții de impact: Jumătate de miliard de euro așteaptă plata efectivă”)

Conform datelor de la finele primului semestru, MFP nu a efectuat plata nici măcar pentru un sfert din suma totală aprobată. Mai exact au fost făcute plăți în valoare de 28,74 milioane de euro.

Beneficiarii acestei scheme de sprijin s-au angajat să înființeze un număr de 9.184 de noi locuri de muncă, iar până la finele primului semestru din 2022 au fost create 6.560 de locuri de muncă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: