Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă care modifică legile alegerilor- privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, privind alegerile pentru Parlamentul European şi pentru alegerea Preşedintelui României- mutând în sarcina primarilor responsabilitatea de actualizare a listelor electorale. Modificările operate de guvern pot readuce în discuţie constituţionalitatea schimbării acestor legi în an electoral, cum s-a întâmplat în 2012.
Listele electorale pot fi puse la dispoziţia partidelor înainte de alegeri
Conform modificărilor operate miercuri de Guvern, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.
Înregistrarea şi actualizarea datelor din Registrul electoral se realizează, în mod permanent, de către persoane autorizate de primari, prin dispoziţie, cu sprijinul filialelor şi birourilor Autorităţii Electorale Permanente.
Măsura ar trebui să conducă la eliminarea din listele electorale a persoanelor decedate, a celor cărora instanţele le-au interzis temporar dreptul de vot şi a celor care şi-au pierdut cetăţenia.
Neactualizarea la timp a Registrului electoral sau actualizarea necoresporespunzătoare (persoane fictive, de exemplu) vor fi considerate contravenţii.
Pe lângă nume şi prenume, cod numeric personal, data naşterii, adresa de domiciliu şi cea de reşedinţă, seria şi numărul cărţii de identitate, în dreptul fiecărui alegător va fi trecut, după intrarea în vigoare a OUG, şi termenul de valabilitate al actului de identitate.
Legile electorale conţin, conform deciziei Guvernului, şi dispoziţia: “în termen de 10 zile de la tipărirea listelor electorale permanente, primarul este obligat să pună la dispoziţia competitorilor electorali, la cererea şi pe cheltuiala acestora, copii ale listelor electorale permanente”.
Noul articol nu menţionează obligativitatea de secretizare a datelor personale.
Descărcaţi AICI Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern
Liber la achiziţii de profil
Documentul aprobat permite Autorităţii Electorale Permanente să cumpere aplicaţii şi/sau servicii informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor.
Prin implicarea directă a primăriilor în procesul de gestionare al Registrului electoral se deschide şi autorităţilor locale oportunitatea unor investiţii în echipamente şi softuri IT.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură serviciile de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date, necesare birourilor electorale.
Precedentul 2012 în materie de constituţionalitate
Curtea Constitutionala a declarat neconstituţională, în vara anului 2012, o lege a votului uninominal care modifica Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Printre alte motivaţii care au condus la verdictul de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională a analizat şi faptul că Legea votului uninominal ar încalcă principiile Codului de bune practici electorale, elaborat de Comisia de la Veneţia, conform căruia legislaţia electorală nu trebuie modificată în anul în care au loc alegeri.
O dezbatere pe această temă este însă complicată, mai ales că acelaşi cod prevede: ”pot fi acceptate excepţii de la regula de un an, de exemplu, dacă este necesar să fie remediate pe cale legislativă probleme neprevăzute, sau pentru a rectifica legislaţia electorală, acolo unde aceasta ar aduce atingere drepturilor recunoscute la nivel internaţional.”