Guvernul lucrează în prezent la un proiect de reglementare a pieței de criptomonede și a tranzacțiilor online care ies din „sfera clasică bancară”, respectiv a plăților făcute pe platforme de socializare, a anuțat sâmbătă ministrul Finanțelor, Barna Tánczos, după adoptarea legii bugetului de stat.
„Nu doar ANAF-ul… tot ce înseamnă tranzacții online și tranzacții moderne ieșite din sfera clasică bancară sunt în vizorul nostru. Dacă n-ar fi fost bugetul și n-am fi petrecut trei săptămâni aproape zi de zi cu elaborarea bugetului, cred că am fi fost deja gata cu reglementarea pieței crypto și modul de impozitare a tranzacțiilor și a tot ce înseamnă mișcări de valori, asset-uri, plăți și așa mai departe în zona aceasta.
Deci, venim inclusiv cu reglementare pe domeniul respectiv și acele metode sau modalități de plată se pot folosi foarte ușor pentru a eluda legea sau pentru a transfera valori care după aceea pot fi puse undeva în buzunarul cuiva, într-o formă sau alta. Inclusiv aceste forme de sprijin pe TikTok sau pe celelalte sisteme sunt în vizorul nostru”, a afirmat ministrul Finanțelor la TVR Info.
Acesta a declarat că statul trebuie să se pregătească pentru aceste noi provocări, iar asta nu doar în perspectiva campaniei electorale.
Reglementarea vine pe fondul anchetei privitoare la finanțarea campaniei de pe rețele sociale a lui Călin Georgescu
„Toate acestea trebuie abordate în scurt timp și săptămânile viitoare vom ieși cu un proiect de act normativ pentru a reglementa piața cripto: companiile care trebuie autorizate și reglementate, modalitatea în care intră pe piață, în care o să impunem impozite pentru tranzacții, iar organele statului trebuie să fie pregătite și pentru urmărirea tranzacțiilor pe rețelele sociale, care este o provocare mare. Dar până la începerea campaniei și ANAF va fi pregătită pentru aceste provocări”, a spus Barna Tánczos.
Ministrul a subliniat că ANAF colaborează cu anchetatorii care investighează modul de finanțare a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, care a declarat zero cheltuieli în acest sens
Conform unei forme din 2024 a proiectului de act normativ, ar urma să se impună norme mai stricte pentru tranzacţiile cu criptomonede. Vizată este întărirea controlului asupra pieţei cripto prin impunerea unor cerinţe riguroase privind cunoaşterea clientelei şi combaterea spălării banilor.
Legea ar pune supravegherea acestor piețe și tranzacții în seama ASF și a BNR
Potrivit formei respective a proiectului, Eeitenții de criptomonede şi platformele de tranzacţionare vor fi obligate să se autorizeze şi vor intra sub supravegherea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) sau a Băncii Naţionale a României (BNR), în funcţie de specificul activităţilor desfăşurate.
Această măsură vine ca răspuns la preocupările autorităţilor privind utilizarea criptomonedelor ca alternativă la tranzacţiile bancare tradiţionale, facilitând astfel ocolirea legislaţiei şi finanţarea activităţilor ilegale.
Unul dintre obiectivele cheie ale noilor reglementări este eliminarea anonimităţii în tranzacţiile cu criptomonede. Astfel, orice tranzacţie efectuată printr-o platformă reglementată va necesita identificarea atât a plătitorului, cât şi a beneficiarului. Acest pas are rolul de a preveni utilizarea criptoactivelor în scopuri ilegale.
(Citește și: ”Percheziții la Bogdan Peșchir, unul dintre finanțatorii campaniei lui Călin Georgescu – spălarea de bani, printre acuzații”)
***