3 aprilie, 2013

Guvernul a motivat, miercuri, decizia ministrului interimar al Justiției, premierul Victor Ponta, de a face propunerile de șefi ai Parchetului prin faptul că detașarea lui Daniel Morar ca prim-adjunct al procurorului general a expirat, iar prelungirea acesteia a fost dispusă fără drept de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Daniel Morar asigură interimatul funcției de procuror general, din postura de prim-adjunct al procurorului general, prin delegare de competențe de către fostul procuror general al României, Laura Kovesi, căreia, între timp i-a expirat mandatul și în prezent este propusă procuror-șef la DNA.

Delegarea lui Morar la conducerea DNA expiră, însă, miercuri, iar prelungirea interimatului său este considerată nelegală de Guvern, pe considerentul că nu CSM, ci procurorul general al României îi putea delega competențele de procuror general prim-adjunctului Morar.


În plus, Guvernul arată că CSM nu putea să decidă nici măcar detașarea lui Morar din funcția de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în funcția de prim adjunct al procurorului Parchetului General, ci doar detașarea acestuia la Parchetul General.

Astfel, Ministerul Justiției și Guvernul intră într-o dispută cu CSM, care în 25 martie a decis prelungirea detașării lui Morar în funcția de prim-adjunct al procurorului general al României.

Ce spunea CSM în 25 martie:

  • Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi – în baza art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 şi art. 40 alin. (1) lit. a din Legea nr. 317/2004 – detaşarea, pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 2 aprilie 2013 a domnului procuror Daniel Marius Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea formulată de procurorul general adjunct al PÎCCJ.
  • Din modul în care este reglementată detaşarea, rezultă indubitabil că scopul dispunerii acestei măsuri este de a asigura funcţionarea în bune condiţii a instanţelor, a parchetelor, a unor instituţii din cadrul sistemului judiciar sau chiar a unor instituţii din afara sistemului judiciar, numai în interesul instituţiei care o solicită.
  • Secţia pentru procurori a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale şi de oportunitate pentru detaşarea domnului procuror în funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(Descarcă de AICI explicațiile CSM la prelungirea detașării lui Daniel Morar)

Ce spune Guvernul pe 3 aprilie:

  • Consiliul Superior al Magistraturii nu are nici competenţa de numire şi nici de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
  • Ceea ce intră în competenţa Consiliului Superior al Magistraturii este detaşarea în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei. Subsecvent detaşării, ocuparea funcţiei de prim-adjunct presupune respectarea procedurii de numire sau, dacă este cazul, a procedurii de delegare.
  • Utilizarea procedurii detaşării în cazul vacanţei funcţiilor de conducere, în locul instituţiei delegării – ultima fiind reglementată în mod expres de lege ca modalitate de ocupare a unei funcţii de execuţie sau de conducere vacante pe o perioadă scurtă de timp, pentru asigurarea funcţionării instanţei/parchetului, până la ocuparea prin numire a unei funcţii – este de natură a goli de conţinut atât instituţia delegării în funcţii de conducere, cât şi instituţia numirii în aceste funcţii, având în vedere inclusiv durata lungă de ocupare a funcţiilor prin detaşare (până la 6 ani).
  • De asemenea, chiar aplicând prin similitudine detaşarea în locul delegării, constatăm că, în situaţia dată, înlocuirea nu este posibilă. Dacă în cazul tuturor celorlalte funcţii, competenţa de a dispune delegarea aparţine Consiliului Superior al Magistraturii, deci, prin analogie, competenţa detaşării ar aparţine Consiliului, în situaţia funcţiei de prim-adjunct al procurorului general, legea prevede că delegarea se dispune de către procurorul general, şi nu de către Consiliu.

(Descarcă de AICI explicațiile Guvernului privind încheierea interimatului lui Daniel Morar)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: