10 septembrie, 2013

România plătește în continuare Comisiei Europene corecții financiare de 25% din proiectele din cadrul Programului Operațonal Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), potrivit unei hotărâri de guvern publicate marți în Monitorul Oficial.

Corecțiile sunt aplicate ca urmare a neregulilor la achizițiile publice și aprobarea proiectelor europene POSDRU din perioada 2009-2011, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

El a precizat că valoarea nominală a corecțiilor se stabilește în funcție de sumele pe care Comisia Europeană va decide să aplice sancțiunea.


Autoritatea pentru certificare și Plată din Ministerul Finanțelor va face deducerea definitivă a celor 25% asupra declarațiilor de cheltuieli care se vor transmite în viitor Comisiei Europene pe actuala perioadă de programare, prevede HG adoptată în ședința de guvern din 4 septembrie.

Conform documentului, statul, prin Autoritatea de Management POSDRU, va lua măsuri de recuperare a creanțelor bugetare și de stabilire a debitorilor, inclusiv pentru cheltuielile realizate în cadrul proiectelor POSDRU care includ cheltuieli efectuate atât înainte cât și după apariția instrucțiunii 62/2012, dar verificate după procedurile îmbunătățite.

Din 2007 până în pezent, România a absorbit 614,6 milioane de euro, rambursări de la Comisia Europeană în POSDRU, reprezentând 17,6% din suma totală alocată țării noastre în ciclul financiar european 2007-2013.

În noiembrie 2012, Guvernul Ponta I a adoptat un memorandum care pregătea aplicarea de corecții financiare de 25% în cadrul POSDRU.


Documentul propunea corecţii financiare estimate la peste 198 de milioane de euro astfel:

  • Pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate în conformitate noile proceduri şi acte normative europene, va trebui aplicată o corecție de 25% (suma estimată este de 75.002.000 euro)
  • Pentru cererile de rambursare care au fost și vor fi verificate conform procedurilor europene modificate, se va aplica o corecție temporară de 25% sau neincluderea în declarațiile de cheltuieli transmise către Comisia Europeană a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare până la misiunea de audit a CE, programată în martie-aprilie 2013 (suma estimată este de 123.000.000 euro).
  • Memorandumul a fost întocmit de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale prin care, în urma celor discutate la închiderea misiunii de audit și pentru a putea permite ridicarea presuspendării POSDRU, Autoritatea de Management POSDRU.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: