10 februarie, 2016

ciolos hoyerGuvernul României a transmis Băncii Europene pentru Investiții că solicită sprijinul instituției pentru dezvoltarea unor proiecte în parteneriat public-privat.

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit marți cu președintele BEI, Werner Hoyer, potrivit unui comunicat al Executivului, la discuții fiind abordate ”câteva teme esențiale pentru România din perspectiva colaborării cu BEI”.

Discuțiile au vizat inclusiv stadiul avansat de pregătire al celor două împrumuturi pentru cofinanțarea fondurilor europene în valoare totală de 1,3 miliarde euro.


„Dorim să demarăm, pe durata mandatului nostru, o serie de proiecte care să poată da primele rezultate într-un orizont apropiat de timp. Spre exemplu, avem în plan un proiect pilot pentru un spital, în regim de parteneriat public-privat”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Guvernul mai este interesat să demareze discuții cu Banca Europeană de Investiții pe zona proiectelor de eficiență energetică în sectorul public, care s-ar putea încadra pentru co-finanțare prin Planul Juncker.

În cadrul întrevederii a fost discutată și preluarea funcției de vicepreședinte al BEI de către Cristian Popa, candidatura acestuia fiind susținută oficial de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice.

Partea română a transmis că apreciază sprijinul președintelui BEI, Werner Hoyer, pentru această candidatură, Cristian Popa fiind unul dintre cei mai reputați economiști la nivel național și binecunoscut la nivel internațional, fost viceguvernator al Băncii Naționale a României.


Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți, cu președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, în contextul sprijinului constant pe care Banca Europeană de Investiții (BEI) l-a acordat României în ultimii 25 de ani, cu rezultate de impact pentru economia națională.

La discuție au participat și vicepremierul Costin Borc, ministrul finanțelor publice, Anca Dragu, și șeful biroului BEI la București, Flavio Schiavo Campo.

Premierul Dacian Cioloș a subliniat importanța noului Memorandum de înțelegere între guvern și BEI, semnat la finalul anului trecut, prin care România va primi asistență tehnică pentru o serie de programe cu fonduri europene, precum și pentru domeniul sensibil al achizițiilor publice.

Banca Europeană de Investiții a acordat împrumuturi de peste 10 miliarde de euro României în ultimii 25 de ani pentru a sprijini proiecte importante în domenii precum transport, energie și industrie, competitivitate, mediu, precum și pentru deschiderea de linii de finanțare pentru instituțiile financiare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: