10 iunie, 2015

Victor_Ponta_la_dezbatere_Realitatea_TV_-_11.11_(2)_(15749059876)Producția și difuzarea de emisiuni ”de interes public cu specific de informare, educare şi cultural” vor fi susținute în următorul an și jumătate de guvern printr-o schemă de ajutor de stat.

Inițial, guvernul Ponta a încercat să impună constituirea unui Fond pentru Audiovizual, alimentat din conturile cabliștilor, care ar fi fost obligați să cotizeze cu 5% din veniturile lor.

Operatorii din telecomunicații, în principal companii cu capital străin, s-au opus vehement proiectului, acuzând atât încălcarea principiilor concurenței, cât și arbitrariul cu care ar putea fi împărțite sumele către televiziuni.

Un ajutor care depinde de Bruxelles


Guvernul a aprobat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, unele măsuri pentru susținerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc și difuzează emisiuni cu specific de informare, educare și cultural de interes public.

În acest scop, Guvernul a decis că ”operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanțare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărui buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia”.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită.

Schema de ajutor de stat, anunță guvernul, se va elabora în conformitate cu legislația europeană în materie de ajutor de stat, deci va fi aprobată prin Hotărâre de guvern după un aviz al forurilor competente.


Guvernul va cere acest acord Consiliului Concurenței care, probabil, va informa Comisia Europeană și va aștepta decizia de la Bruxelles.

Viitorul act normativ va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum și procedura de acordare și monitorizare.

De ce au televiziunile nevoie de bani

Pe fondul deteriorării constante a pieței de publicitate, situația mass-media se deteriorează de la an la an.

Potrivit situațiilor financiare transmise la finalul anului 2014, Pro TV, Antena 3 și Prima TV sunt principalele televiziuni care au înregistrat profit în 2014, iar Antena 1, Kanal D, România TV, Realitatea TV și B1 TV au înregistrat pierderi.

În context, trebuie menționat că principalii foști ”finanțatori”, numindu-i printre aceștia doar pe Dan Voiculescu, Dorin Cocoș, Sebastian Ghiță sau Nicolae Dumitru, au în prezent alte griji pe cap decât asigurarea salariilor în televiziuni.

În plus, activitatea DNA a domolit inclusiv practica finanțărilor asigurate din ”resturi” ale contractelor cu statul la care sunt abonați diverși oameni de afaceri sau generozitatea unor politicieni locali.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: