28 august, 2014

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă prin care aleşilor locali li se permite transferul într-o altă formaţiune politică fără a suporta rigorile legii, adică pierderea poziţiei în care au fost aleşi prin vot.

OUG conţine o modificare faţă de varianta supusă dezbaterii publice: termenul de valabilitate al actului adoptat joi de către guvern a fost extins la 45 de zile, în loc de 10 zile, în proiect.

Premierul a declarat, la începutul şedinţei, că îşi asumă OUG pentru că „trebuie făcută dreptate”: „Eu îmi asum – spunea cineva că plec din ţară, nu plec din ţară, plec puţin mai târziu. Cred, în primul şi în primul rând, că trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, pentru că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit PDL-işti, cu Blaga şi cu Iohannis”, a afirmat Victor Ponta.


Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat după şedinţă că „nu există nimic nedemocratic în cuprinsul” OUG.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului, miercuri,să dea dovadă de”responsabilitate” şi să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la „transferul primarilor”. De asemenea, el i-a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei” să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

Diferenţele dintre OUG 2014 şi Legea din 2006

Premierul a explicat joi că s-a optat pentru un termen de 45 de zile, exact ca în modificarea făcută în 2006, în timpul Guvernului Emil Boc, la Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. „Deci, cât o să fie termenul? Exact ca în legea lor, da? 45 de zile… Bun, 45 de zile, exact cum a fost în Legea PDL -PNL, pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să îşi respecte alegătorii”, a declarat Victor Ponta, în debutul şedinţei, sugerând, ca toţi liderii PSD, că intervenţia de acum este similară celei din 2006.

Situaţiile sunt însă diferite:


– legea din 2006 interzicea traseismul politic, OUG din 2014 îl reintroduce, chiar dacă temporar. În 2006 s-a introdus alineatul h), prin care aleşii îşi pierdeau poziţia o dată cu „pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales”.

– în 2006, Legea 393 din 2006 a fost schimbată tot printr-o lege – Legea nr.249/2006. Acum, se modifică o lege printr-o ordonanţă de urgenţă.

– modificarea din 2006 era introdusă ca regulă pentru viitor, cea din OUG suspendă o lege

– 2006 nu a fost an electoral, 2014 este unul cu miză foarte mare – va fi ales preşedintele României. De asemenea, perioada de aplicare a OUG, de 45 de zile, se va întinde şi pe aproximativ jumătate din campania electorală (care începe pe 2 octombrie), în condiţiile în care instituţiile internaţionale recomandă guvernelor să nu intervină în anii în care au loc alegeri pe legislaţia ce poate influenţa procesele electorale. Ambasada SUA deja a transmis un comunicat în care îşi declară îngrijorarea faţă de momentul apariţiei acestui act şi de adoptarea lui în lipsa unei dezbateri publice şi a unui proces legislativ transparent.

– în legea din 2006 termenul de 45 de zile era data de la care urma intrarea în vigoare a reglementării, în OUG cele 45 de zile reprezintă durata pe care se va aplica modificarea, respectiv dreptul aleşilor de a-şi schimba formaţiunea fără să suporte consecinţe.

Urmează banii

Acest OUG va fi urmat curând de cheltuirea accelerată a banilor ce nu au fost investiţi până acum. Premierul Victor Ponta le cerea miniştrilor, în şedinţa de guvern de miercuri 26 august, să cheltuiască până „în octombrie, în noiembrie”, adică înaintea alegerilor prezidenţiale, a sumelor record nefolosite.

„Fac un apel către toți miniștrii, mai departe instituțiile publice, am bătut un record pe care nu ni-l doream, după șapte luni avem deficit 0,2%, cred că doar cu Germania ne putem compara. Avem banii pe care nu îi cheltuim. Ca să ajungem la 2,2 atât cât este calculat în buget înseamnă că aveți în continuare sume la dispoziție, proiecte, investiții…. Vă rog să rețineți că aveți în continuare sume importante de investit, de cheltuit și dacă nu le cheltuim până în octombrie, noiembrie, după aceea iarăși nu mai lucrează nimeni în decembrie și faptul că o să fim una din țările europene fără deficit nu mă încălzește, înseamnă că nu ne putem dezvolta în continuare și că ceea ce am avut ca și creștere economică se va duce în perioada următoare”, declara premierul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: