11 februarie, 2020

Proporţiile deţinerii de aur în ţară şi străinătate ale altor bănci centrale sunt similare cu cele ale Băncii Naţionale a României (BNR), de 50 – 50%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Totodată, repatrierea rezervelor de aur ale României ar costa de 10 – 20 de ori mai mult decât comisioanele plătite depozitarilor, potrivit datelor BNR citate de Mugur Isărescu.


„Încă o dată: nu am făcut nimic altceva decât au făcut şi alte ţări. Iar dacă ele şi-au repatriat o parte din aurul din străinătate, de la Londra sau New York, au ajuns cam la proporţia pe care o avem noi: 50% în ţară, 50% în străinătate”, a punctat guvernatorul BNR.

BNR a trimis Guvernului și Parlamentului un punct de vedere privind „adevăratele costuri ale repatrierii, pentru că în public s-au făcut multe afirmaţii şi s-au vânturat multe lucruri neadevărate. Şi despre costuri, şi despre aurul de la Londra, despre ce fac alte ţări”, a declarat Mugur Isărescu, marți.

Mugur Isărescu a ținut să mai precizeze: „Vom respecta legea, aşa cum a votat Parlamentul”, dar costurile face  repatrierea „nerantabilă”, mai ales din cauza transportului și asigurării.

„Ne costă mai mult decât comisionul rezonabil pe care îl cere Banca Angliei, dacă ţinem aurul acolo. Ne costă de vreo 10-20 de ori mai mult. Şi eu cred că ai noştri colegi de la direcţia de specialitate au fost chiar timizi în a spune toate costurile. Sunt costuri de asigurare foarte mari pentru orice transport de metale preţioase”, a precizat şeful băncii centrale.

(Citiți și: „Guvernul exclude să repatrieze rezerva de aur de la Londra)


Încă din 20 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prin care se impune repatrierea rezervei de aur administrată de BNR.

Şeful statului argumentează că actul normativ diminuează păstrarea reyervei de aur în străinătate până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului.

Curtea Constituţională a respins sesizarea de neconstituţionalitate asupra actului normativ iniţiată de PNL şi USR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: