8 aprilie, 2022

Guvernul a modificat, vineri, OUG 27 / 2022, privind plafonarea prețurilor la gaze naturale și electricitate, la două săptămâni după ce o adoptase, pentru că este inaplicabilă.

Modificarea OUG 27 / 2022 este necesară pentru că aceasta „creează dificultăți majore în aplicarea măsurilor de sprijin propuse, atât de către autoritățile competente, cât și de către operatorii economici implicați”, spune preambulul proiectului noii ordonanțe.

Mai mult, guvernul recunoaște că, dacă nu se modifică anexele la OUG 27, „formulele de calcul incidente nu vor putea fi aplicate corespunzător, generând imposibilitatea determinării cantităților de gaze naturale reprezentând necesarul de consum  pentru clienții casnici, precum și pentru producătorii de energie termică destinată populației”.


Modificarea OUG 27 a devenit imperioasă în urma solicitărilor de clarificări din piață, dar nota de fiundamentare a noi ordonanțe relevă probleme și cu regularizările și decontarea sumelor din măsura plafonării pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022.

Prevederi și moduri de calcul confuze

După publicarea OUG 27/2022, „din piață au apărut solicitări de clarificare din partea operatorilor economici cu privire la aplicarea actului normativ”, spune nota de fundamentare a ordonanței de corectare.

Astfel:

  • Fără corectarea formulelor de calcul ale cantităților de gaze, acestea „nu vor putea fi aplicate corespunzător, generând imposibilitatea determinării cantităților de gaze naturale reprezentând necesarul de consum  pentru clienții casnici, precum și pentru producătorii de energie termică destinată populației”.
  • Se evită „un tratament discriminatoriu între clienții casnici de gaze naturale care, în perioada 1 aprilie-31 octombrie 2022, beneficiază de un preț plafonat (…) și clienții casnici ai sistemelor de încălzire termice centralizată”
  • Ar urma să se „asigure aplicarea prețului plafonat și în cazul clienților finali care fac investiții în producerea de energie electrică. În condițiile în care clienții finali au licență de producători pot fi asimilați producătorilor și nu mai beneficiază de schemă”.
  • În OUG 27/2022 este inclusă o schemă de plafonare pentru gazele naturale utilizate de producătorii de energie termică destinată consumului altor clienți decât cei casnici, ceea ce constituie un tratament diferențiat aplicat clienților casnici față de cei noncasnici în privința energiei termice consumate pe perioada de vară sub forma apei calde, în principal.
  • OUG 27 a provocat confuzie și prin sintagma imprecisă „furnizor/operator de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice”. Va fi înlocuită cu cuvântul simplu „furnizor”, căci acesta este cel ce vinde energia clienților finali. Distribuitorii sunt cei care dețin și rețelele fizice de distribuției.

Plafoanele în vigoare

  • Pentru consumatorii casnici de electricitate, care consumă până în 100 de kWh, prețul va fi de 0,68 lei, măsură de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării.
  • Pentru cei care consumă între 100 și 300 de kWh, prețul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.
  • Sunt excluși, astfel, de la plafonare clienții care consumă peste 300 kWh.
  • Pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt-oră, iar aici discutăm de întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi, de asemenea, din industria alimentară. De asemenea, pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schemă de ajutor de stat.
  • La gaze naturale, pentru consumatorii casnici prețul va fi de maxim 0,31 lei pe kWh, iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kWh, cu mențiunea că pentru întreprinderile care au avut un consum, la locul de consum, în anul 2021 de până la 50.000 de kW pe oră se menține același preț.

(Descărcați AICI Proiectul noii OUG pentru măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie și AICI Nota de fundamentare a noii ordonanțe)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: