29 octombrie, 2020

Programul „Casa Verde – Fotovoltaice” s-a împotmolit din nou, „chiar şi pentru cei care au fost declaraţi admişi în program.

„Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a făcut încă nicio decontare”, potrivit informațiilor culese de Greenpeace România de la instalatorii angajați în program.

„Acesta este principalul motiv pentru care montajul sistemelor fotovoltaice este oprit de către cei mai mulți dintre instalatori”, potrivit comunicatului Greenpeace România.


Programul „Casa Verde  – Fotovoltaice” finanțează nerambursabil 90% sau cel mult 20.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3 kWp (putere la performanța maximă).

Ghidul de finanţare prevede că montajul se face doar de către instalatori validaţi de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile, respectiv 90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW, până la momentul decontării.

Promisiuni neonorate

AFM anunța, în iunie, că a declarat eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte în valoare de 252 de milioane de lei, ceea ce ar fi însemnat doar 38% din bugetul programului.

(Citiți și: „Proiectele eligibile pentru „Casa Verde Fotovoltaice” au consumat doar 38% din bugetul programului”)

Cheltuiala este doar pe hârtie, potrivit informațiilor Greenpeace. Săptămâna trecută, Greenpeace a solicitat printr-o adresă oficială informaţii referitoare la implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM nu a remis deocamdată un răspuns”, se menţionează în comunicatul citat.


Pe de altă parte, AFM nu a lansat în octombrie sesiunea de înscrieri în program pe care o promisese, pentru a-și repara eroarea respingerii dosarelor a mii de solicitanți, pe motiv de „documente expirate”, situație provocată tocmai de amânările repetate ale AFM.

„Aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinşi, cei mai mulţi pe motivul ‘documentelor expirate’, tocmai din vina amânărilor generate de AFM şi a comunicării defectuoase a instituţiei. Drept consolare, AFM i-a invitat în repetate rânduri pe aplicanţii respinşi în prima rundă să se reînscrie la o nouă ediţie a programului în toamna acestui an. Promisiunile nu s-au concretizat, amintește Greenpeace.

Sesizarea Greenpeace vine după ce, tot în iunie, organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a acuzat disfuncționalitățile de aplicare de către AFM a programului.

(Citiți și: „Casa Verde – Fotovoltaice” / Motive birocratice au anulat peste jumătate dintre solicitări – patronat producători”)

Cei care ar trebui să primească finanţare din partea AFM pentru montarea sistemelor fotovoltaice, ar putea deveni prosumatori, care îşi produc singuri şi curat energia.

Amnezia AFM încurcă lucrările de instalare

„Montajele (sistemelor fotovoltaice) au început în luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie. Conform declaraţiilor instalatorilor contactaţi de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările”, spune comunicatul Greenpeace.

Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă, dar o parte din această perioadă ar putea să nu fie propice montajelor din cauza posibilelor condiţii neprielnice aduse de sezonul rece.

Miza regenerabilelor

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” este unul dintre instrumentele prin care România ar trebui să fac față provocărilor europene tot mai mari privind creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

În timp ce negocierile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană privind ţinta de reducere a gazelor cu efect de seră urcă de la 40% la 55% – 60% pentru 2030, România s-a oprit la 30,7% cu ținta proprie, ceea ce a atras de la Bruxelles reproșul că planurile României sunt „lipsite de ambiție”.

(Citiți și: „Comisia Europeană: Țintele României privind tranziția energetică sunt prea coborâte. Observațiile”)

Nu mai puțin adevărat este că România are mari probleme și cu conversia capacităților de producție energetică din resurse fosile, cărbunele acoperind aproape un sfert din consumul total.

Și, în timp ce costurile conversiei depășesc capacitatea de investiție a producătorilor pe cărbune și gaze, ca și pe cea a statului, alte finanțări europene, pentru proiecte energetice mul mai mari, sunt pe cale să fie ratate, așa cum sunt cele din Programul de Modernizare supranumit „mecanismul 3d”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: