Greenpeace România a pierdut procesul prin care solicita supendarea lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră și va trebui să plătească cheltuieli de judecată în valoare totală de 450.000 lei.
Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.
”Astăzi, justiția a dat dreptate României, respingând cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Această decizie confirmă ceea ce am spus de la bun început: avem dreptul și datoria de a valorifica resursele noastre naturale pentru securitatea energetică a țării. Greenpeace a încercat să blocheze prin instanță acordul de mediu pentru Neptun Deep, un proiect strategic care va dubla producția de gaz românesc, va crea locuri de muncă și va aduce peste 20 de miliarde de euro la buget. Mai mult, Greenpeace e bună de plată: 450.000 de lei (150.000 lei pentru fiecare parte în proces). Cine greșește plătește! Astăzi, România a câștigat!”, a scris ministrul, joi, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, gazele din Marea Neagră vor asigura un preț mai stabil și mai mic pentru români.
”De ce este acest proiect vital? Gazele din Marea Neagră vor asigura un preț mai stabil și mai mic pentru români. Vom deveni un furnizor regional de energie. Alții vor depinde de noi, nu noi de alții. Asigurăm tranziția energetică echilibrată, fără să sacrificăm competitivitatea țării și standardul de trai al românilor. România își folosește propriile resurse și câștigă în fața unei organizații de mediu care încearcă să blocheze sistematic proiectele energetice ale țării. Felicitări, Aristotel Jude și Răzvan Popescu, tuturor colegilor de la Romgaz, partenerilor de la OMV Petrom și tuturor celor care luptă pentru România! Asta e diferența între cei care doar vorbesc despre independență energetică, dar cer Europei să revină la dependența de gazul rusesc, și cei care chiar fac lucruri pentru România puternică și capabilă să-și decidă singură viitorul energetic!”, a concluzionat ministrul Energiei.
Perspective de exploatare ale gazelor naturale din Marea Neagră
Producţia de la Neptun Deep va fi de aproximativ opt miliarde metri cubi anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.
Proiectul Neptun Deep care va începe să producă în 2027, iar cantitățile estimate sunt de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte din UE.
Odată ce va începe exploatarea, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze.
Grupul austriac OMV a încheiat un acord cu grupul german de utilităţi Uniper privind furnizarea de gaze de la proiectul său Neptun Deep din Marea Neagră, începând din 2027, scria Reuters, citând mai multe surse din apropierea acestui dosar.
(Citește și: Primul acord de furnizare gaze din Neptun Deep: OMV – Uniper Germania)
****