27 ianuarie, 2017

Grecia și creditorii săi internaționali nu au reușit joi să rezolve diferențele de opinie și să găsească o soluție înainte ca agenda europeană să fie dominată de alegerile din mai multe state importante ale UE, scrie presa internațională, după discuțiile din Eurogroup.

Miniștrii de Finanțe ai celor 19 state din zona euro nu au reușit finalizarea evaluării programului de asistență financiară în valoare de 86 de miliarde, care a salvat Grecia de la prăbușire, dar se fac presiuni pentru ca aceasta să fie încheiată în februarie, înainte să înceapă sezonul electoral – alegerile din Olanda, Franța și Germania.

Dacă se depășește februarie, există riscul ca guvernele din statele unde vor avea loc alegeri să se dovedească mult mai puțin înclinate a face concesii Atenei, pentru că astfel de decizii ar fi nepopulare în rândul electoratului lor, scrie The Wall Street Journal.


„Este evident că finalizarea rapidă a celei de-a doua evaluări a programului de asistență financiară este în interesul tuturor”, le-a declarat jurnaliștilor Dijsselbloem, explicând discuțiile vor fi continuate până la viitoarea reuniune a Eurogrupului, programată pentru 20 februarie.

Grecia are nevoie de o nouă tranșă până în iulie, cel târziu, când trebuie să returneze o parte însemnată din împrumut, și se confruntă acum cu cererea FMI de a aplica mai multă austeritate, pe de o parte, și refuzul Germaniei de a discuta o reducere majoră a datoriei.

Noi reduceri bugetare, inevitabile

În situația actuală, creditorii au dubii nu numai în ceea ce privește stabilitatea Guvernului  Alexis Tsipras (ajuns la putere după o victorie clară obținută la alegerile din 2015), dar și a angajamentelor acestuia privind reforma de pe piața muncii, reforma sectorului bancar, a companiilor de stat, în special a firmelor din domeniul energiei.

IMF, care nu face parte din acordul semnat în 2015, consideră prea stricte țintele fixate de creditori și că mai multă austeritate va afecta economia elenă. Pe de altă parte, dacă Europa refuză relaxarea acestor ținte, FMI este conștient că noi reduceri bugetare sunt inevitabile.


Din cauza nemulțumirii populației, premierul elen respinge însă posibilitatea unor noi măsuri de austeritate: „Susțin categoric că nu este cazul să adoptăm noi măsuri pe lângă cele anunțate deja și, în special, nu pentru perioada de după încheierea programului de asistență”, a declarat Tsipras, într-un interviu acordat publicației elene I Efimerida Ton Syntakton.

Ministrul de Finanțe al Greciei estima o creștere economică de 2,7% în 2017, dar nici analiștii greci și nici creditorii internaționali nu par foarte încrezători în estimare.

Un sondaj realizat luna aceasta (de către University of Macedonia on behalf of Skai, pentru postul de televiziune Skai), arată că 8 din 10 greci sunt nemulțumiți cu performanța guvernului, iar conservatorii de la Noua Democrație se află cu 14 puncte procentuale înaintea partidului lui Tsipras – 30% din respondenți au declarat că vor vota cu ND, și numai 16,5% rămân fideli Syrizei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: