21 februarie, 2017

Grecia nu reușește, de șase luni, să găsească o persoană dispusă să preia conducerea Hellenic Financial Stability Fund, după demisia din iulie 2016 a echipei executive, anunță Reuters. Un nou director executiv, numit în octombrie 2016, și-a dat demisia după o săptămână de la instalare. Predecesorul, director interimar, a rezistat 2 luni la conducerea fondului.

Fondul Hellenic, finanțat de Zona Euro și de FMI, nu a explicat eșecul, însă o sursă apropiată procesului de recrutare afirmă că poziția ”este mai puțin atractivă decât se credea inițial”. Foști membri ai echipei executive descriu activitatea fondului drept cea mai puțin atractivă din tot domeniul bancar, una dintre sursele citate de Reuters avansând formula ”un pocal otrăvit”.

În lipsa unui CEO, scrie Reuters, fondului îi lipsește liderul capabil să forțeze reforma sistemului bancar din Grecia. Principala problemă a băncilor elene constă în dimensiunea portofoliului de active toxice: 106 miliarde euro, aproape jumătate din totalul împrumuturilor acordate.


Rolul executivului Fondului Hellenic este acela de a impune, ca acționar majoritar la 3 dintre cele 4 bănci mari din Grecia, reforma sistemului gândită de UE, BCE și FMI, astfel încât la finalul acestui proces să poată preda acțiunile deținute de fond unor investitori privați.

Poziția de CEO al Fondului este retribuită cu 270.000 euro anual.

Guvernul grec, Banca Centrală a Greciei, UE, BCE și Mecanismul European de Stabilitate (ESM) sunt reprezentate în panelul de 6 membri responsabili cu recrutarea directorului executiv al Hellenic.

”Ești sclav și la 20 de stăpâni”, descrie ”fișa postului” unul dintre foștii membri ai Consiliului de Administrație.


O sursă Reuters afirmă că echipa de recrutare a analizat peste 70 de CV-uri la o ultimă reuniune, dar niciun candidat nu a fost luat în considerare.

Fondul de Stabilitate Financiară Hellenic are 32 de angajați și, potrivit unui bilanț din 30 septembrie 2016, un patrimoniu de 8 miliarde euro, dintre care 375 milioane euro cash. Fondul deține 40% din acțiunile National Bank (NBGr.AT), 26.2% din Piraeus Bank (BOPr.AT), 11% din Alpha Bank, (ACBr.AT) și 2.4% din Eurobank (EURBr.AT).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: