27 mai, 2021

Compania Royal Dutch Shell a pierdut miercuri un proces istoric ce ar putea deveni precedent. O instanță olandeză a obligat compania petrolieră să îşi reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030, de la nivelul anului 2019. Procentul este cu mult peste planurile Royal Dutch Shell – o diminuare cu numai 20% până în 2030 și cu 45% în 2035.

Hotărârea nu este definitivă. Shell s-a declarat dezamăgită de decizie și a anunțat că va face apel.

Politica de sustenabilitate a gigantului petrolier a fost considerată insuficient de „concretă” de către instanța olandeză, într-o hotărâre fără precedent și ce va avea implicații de amploare asupra industriei energetice și a multinaționalelor poluante.


„Interesul privind obligația reducerii depășește interesele comerciale ale grupului”, a explicat judecătoarea Larisa Alwin.

Procesul a fost inițiat de mai multe organizații de mediu și peste 17.000 de cetățeni, care au acuzat Shell că împiedică atingerea obiectivelor climatice globale și continuă să investească masiv în producția de petrol și gaze naturale.

Instanța a făcut o distincție importantă: Shell este direct responsabilă pentru emisiile de CO2 ale propriilor firme, dar în privința furnizorilor și a utilizatorilor finali, corporația trebuie să facă tot posibilul, de exemplu, oferind clienților o gamă mai largă de surse alternative de energie.

Roger Cox, avocat al activiştilor de mediu din acest caz, a declarat într-un comunicat că hotărârea marchează ”un punct de cotitură în istorie” şi ar putea avea consecinţe majore pentru alţi mari poluatori.


Hotărârea spune clar că societatea britanico-olandeză „trebuie să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice”, iar acest lucru se aplică propriilor companii, precum și furnizorilor și utilizatorilor finali.

Argumentele acuzării și explicațiile instanței

Avocații acuzării au susținut cu succes că Shell nu a luat măsuri serioase, deși cunoștea de zeci de ani de consecințele periculoase ale emisiilor de CO2.

La începutul acestui an, Shell a adoptat una din cele mai ambițioase strategii de mediu. Compania a stabilit o țintă de reducere a emisiilor de carbon cu cel puțin 6% până în 2023, cu 20% până 2030, cu 45% până în 2035 și cu 100% până în 2050 – față de nivelul din 2016.

Dar instanța a decis că politica de mediu a Shell „nu este concretă și este plină de condiționări… ceea ce nu este de ajuns”.

„Curtea concluzionează că Shell este în pericol de a-și încălca obligațiile de reducere a emisiilor. De aceea, curtea va emite un ordin împotriva Royal Dutch Shell”, a spus judecătoarea, citată de The Guardian.

„Aceasta este fără îndoială cea mai importantă decizie judecătorească legată de mediu de până acum, care subliniază că și companiile, nu numai guvernele, pot fi chemate în justiție în astfel de procese”, a spus Tom Cummins, partener în firma de avocatură Ashurst, specializată în soluționarea litigiilor.

Acțiunile Shell la bursa din Londra au scăzut cu 0,7%, în timp ce sectorul energetic din Europa a avutr o creștere de 0,8%.

Apelul împotriva hotărârii de miercuri ar putea dura doi ani, dar activiștii de mediu speră că executivul companiei și acționarii vor acționa în acest interval.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: