24 aprilie, 2023

Compania-mamă LVMH, (Louis Vuitton, Moët & Chandon și Hennessy) care deține și branduri de lux precum și Givenchy, Bulgari și magazinele Sephora, a raportat o creștere de 17% a vânzărilor în primul trimestru al anului, mai mult decât dublul anticipat de analiști. Ca urmare, acțiunile sale au atins un record istoric după prezentarea rezultatelor financiare.

Compania a raportat venituri de 79,2 miliarde de dolari în 2022, cu un profit operational de 21,1 miliarde de euro.

Firma cu sediul la Paris a spus că a beneficiat de revenirea pieței chineze de după pandemie, întăririi euro și reluarea turismului care a adus clienți cu buzunare adânci, ceea ce i-a majorat profitul.


Conform clasamentului Forbes, președintele și CEO al LVMH, miliardarul Bernand Arnault, este în prezent cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 212 miliarde de dolari.

Acțiunile LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, așa cum este cunoscută în mod formal compania pariziană, au avansat în cursul tranzacțiilor de luni cu 0,3%, la 903,7 euro/acțiune, urcând capitalizarea bursieră la 454 miliarde de euro (500 miliarde de dolari)

Industria luxului, insensibilă la recesiune

LVMH și rivalii săi francezi de lux sunt pentru bursa europeană ceea ce Big Tech reprezintă pentru SUA: afaceri dominante a căror apreciere se menține chiar și în timp ce economia crește și scade. Acest lucru este evident în clasamentul global al valorii de piață, cu o serie de companii de tehnologie dominând lista, și cu LVMH care a devenit cel mai recent membru, ocupând locul 10.

„Acțiunile companiilor de lux întruchipează ceea ce bursele pot oferi cel mai bine în acest moment: prezența pe piața chineză, care continuă să surprindă prin nivelul creșterii, și marje robuste a profitului, datorită puterii lor de stabilire a prețurilor”, a declarat Lilia Peytavin, strateg de portofolii europene la banca Goldman Sachs în Paris. „Acest lucru diferențiază Luxury de Tech, ale cărui marje se contractează deja de câteva trimestre.”


Cererea pentru produsele LVMH este în creștere – printre ele genți Louis Vuitton, șampanie Moet & Chandon și rochii Christian Dior – chiar dacă inflația în creștere și majorarea ratelor dobânzilor amenință să ducă economia mondială în recesiune.

LVMH a avertizat luna aceasta că înregistrează o încetinire a creșterii vânzărilor în SUA, cererea pentru coniac și articole din piele fiind ceea mai afectată, iar unii investitori sunt îngrijorați că cotațiile acțiunilor vor fi inevitabil afectate în cazul în care criza economică s-ar agrava.

Analiștii și-au revizuit în sus țintele pentru cursul acțiunilor LVMH pe fondul unei creșteri abrupte, Ei anticipează câștiguri viitoare, 30 din cei 36 de trader monitorizați de Bloomberg având opțiuni de cumpărare.

Ashley Wallace de la Bank of America Corp. crede că acțiunile vor depăși 1.000 de euro în anul următor. „LVMH este prea ieftină în raport cu atractivitatea sectorului mărfurilor de lux, portofoliul său puternic de mărci și cea mai bună execuție din categoria sa”, a scris Wallace într-un raport din 13 aprilie.

Primul francez, cel mai bogat om din lume

Arnault, președintele și directorul executiv al LVMH, și-a făcut intrarea în industria luxului în 1984, preluând Boussac Saint-Freres, grupul de textile aflat în faliment dar care deținea o bijuterie: Christian Dior. El a divizat majoritatea celorlalte afaceri ale companiei și a folosit profitul pentru a cumpăra un pachet de control al LVMH, cu cele două companii principale, Louis Vuitton și Moet Hennessy, care fuzionaseră în 1987.

În următoarele trei decenii – prin zeci de achiziții – el a transformat LVMH într-un gigant al luxului care vinde de toate, de la băuturi alcoolice la articole din piele și până la bijuterii, prin mai mult de 5.600 de magazine din întreaga lume. A înțeles rapid că China va deveni o piață cheie, deschizând primul magazin Louis Vuitton la Beijing în 1992.

Arnault, în vârstă de 74 de ani, și familia sa dețin 48% din capitalul social al LVMH și s-a asigurat că va menține compania sub controlul familiei în deceniile următoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: