fbpx

10 februarie, 2025

Prețul gazelor naturale a atins în Europa un nou vârf, cel mai înalt din ultimii doi ani, deoarece vremea rece a crescut foarte mult cererea. În plus, statele membre UE s-au văzut nevoite să extragă mai mult din instalațiile de depozitare din cauza concurenței venite din Asia pentru transporturile de GNL. Iar prognoza meteo indică temperaturi mai scăzute decât cele normale până la finele săptămânii viitoare ceea ce înseamnă prețuri mai mari, scrie Financial Times.

Un alt factor determinant al scumpirilor a fost scăderea cantităților de gaze din depozitele blocului comunitar, care rămân cu mult sub mediile sezoniere critice, sporind îngrijorările privind asigurarea aprovizionării cu gaze naturale până la venirea primăverii.

În prezent, instalațiile europene de stocare a gazelor au un grad de umplere de 49%, mult sub 67% cât era la același moment al anului trecut.

Prețul gazelor e susținut de frigul din N-V Europei


Prețul gazelor TTF la hub-ul olandez, de referință în UE, a urcat luni cu 5,4% la 58,75 euro/MWh, cel mai ridicat nivel din februarie 2023.

UE se confruntă cu cea mai grea iarnă de după invazia Rusiei în Ucraina

Europa a rezistat două ierni consecutive de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, înlocuind livrările de gaze de la Moscova cu importuri de gaze naturale lichefiate din alte părți ale lumii. Anul trecut, importurile de GNL au furnizat aproximativ 34% din consumul de gaze european, comparativ cu 20% în 2021.

Depozitele de gaze europene au fost pline la sfârșitul toamnei, însă statele au fost nevoite în această iarnă să extragă mai mult și mai rapid din aceste stocuri, mai mult decât media ultimilor doi ani, din cauza temperaturilor mai scăzute și a cererii mari pentru GNL venite din Asia.

„Riscul ca Uniunea Europeană să intre în primăvară cu depozitele golite de gaze naturale a crescut în ultimele două săptămâni”, a declarat Arne Lohmann Rasmussen, analist șef la Global Risk Management, citat de Bloomberg. „Nu doar că prețurile au crescut pentru februarie, dar am văzut un salt al prețurilor și pentru perioada 2026-2027”, a adăugat el.

Necunoscuta Trump și taxele vamale

Traderii urmăresc de asemenea cu atenție și riscurile unui război comercial extins dintre administrația Trump și Bruxelles. Duminică, președintele Trump a anunțat creșterea tarifelor vamale la 25% pentru importurile SUA de oțel și aluminiu.


Ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot a răspuns amenințării tarifare a lui Trump, spunând că UE nu trebuie să ezite să-și apere interesele.

„Desigur… Asta a mai făcut Donald Trump în 2018, iar noi am răspuns. Vom răspunde din nou”, a spus Barrot.

UE cumpără GNL din SUA

În ultimele luni, Trump a transmis Bruxelles-ului să cumpere mai mult GNL din SUA…

„Trump ar putea acționa ca șeful de marketing al GNL”, a declarat Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia, într-un webinar recent. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât succes va avea să vândă mai mult GNL în Europa pe fondul războaielor tarifare.

UE poate achiziționa mai mult GNL din SUA pentru a-l convinge pe Trump să închiei orice dispută comercială.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: