8 iunie, 2023

Economia zonei euro intră oficial în recesiune tehnică, a comunicat joi Eurostat, după ce valorile PIB aferente primului trimestru și al ultimului trimestru de anul trecut au fost revizuite în sens negativ.

Produsul intern brut (PIB) din zona euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru comparativ cu al patrulea din 2022 și a avansat cu 1,0% față de cel similar de anul precedent, a anunțat Eurostat într-un comunicat.

Valorile sunt sensibil mai mici față de estimările semnal publicate în 16 mai care inidicau creșteri a PIB-ului din zona euro cu 0,1%, respectiv 1,3%, în termeni anualizați.


Scăderea se datorează în principal revizuirii indicatorilor făcută de biroul german de statitistică care arată că cea mai mare economie din Europa se află în recesiune la începutul anului 2023.

PIB-ul din zona euro pentru al patrulea trimestru din 2022 a fost, de asemenea, recalculat la -0,1% de la valoarea anterioară care indica stagnare. Revizuirile au confirmat că și zona euro se afla într-o recesiune tehnică.

Frânarea economiei era de așteptat încă de anul trecut, deoarece zona euro se confrunta deja cu prețurile ridicate la energie și alimente și creșterea ratelor dobânzilor pentru reducerea inflației, însă estimările inițiale arătau că recesiunea a fost evitată pe termen scurt, relatează Bloomberg.

Alături de Germania, PIB-ul a scăzut trimestrial și în Grecia, Irlanda, Lituania, Malta și Țările de Jos.


Datele Eurostat arată că cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, cheltuielile publice cu 0,3 puncte, iar stocurile au scăzut cu 0,4 puncte față de PIB-ul trimestrial. Formarea brută de capital fix a crescut cu 0,1 puncte, iar comerțul net a crescut cu 0,7 puncte, deoarece importurile s-au împuținat.

În schimb, economia întregii Uniuni Europene a înregistrat o creștere de 1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Spania, Cipru, Malta și România au raportat cel mai semnificativ avans anual, arată datele revizuite publicate de Eurostat. Creșterile cele mai mari, în perioada ianuarie-martie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut, au fost de 3,8% în Spania, 3,4% în Cipru, 3,2% în Malta și 2,8% în România. Cel cel mai semnificativ declin spa înregistrat în Estonia (minus 3,7%), urmată de Lituania (minus 2,7%) și Ungaria (minus 1,1%).

Perspectivele economice s-au îmbunătățit însă. Comisia Europeană a rectificat în luna mai în sens pozitiv prognoza pentru zona euro, prognozând un avans ale conomiei cu 1,1% în 2023 și cu 1,6% anul viitor.

Și inflația dă semne că se va diminua mai repede decât se anticipa, deși inidicele prețurilor de consum rămâne la de peste trei ori țintei propuse de 2%. Acest lucru nu va împiedica însă ca Banca Centrală Europeană să majoreze săptămâna viitoare cu un sfert de punct procentual dobânda de politică monetară la 3,5%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: