Guvernul german doreşte să includă în viitorul acord bilateral cu SUA garanţii că informaţiile cetăţenilor şi ale autorităţilor publice de Berlin, la fel ca şi cele aparţinând mediului economic şi industrial vor fi protejate acţiuni de spionaj.
Un momerandum în acest sens a fost aprobat de guvernul condus Angela Merkel, iar documentul cuprinde opt secţiuni şi conferă o importanţă specială acordării de garanţii că nu vor exista “acţiuni de monitorizare a intereselor economice” ale Germaniei. Concret, textul elaborat de ministerele de Interne şi al Economiei de la Berlin, propune angajamente clare care să împiedice încălcarea drepturilor şi a proprietăţii intelectuale în mediul economic şi industrial.
Propunerea acestui acord a fost anunţată la începutul săptămânii de directorul cancelariei de la Berlin, Ronald Pofalla, care coordonează serviciile secrete. Anunţul survine în contextul dezbaterilor aprinse din Germania legate de presupusele acţiuni de spionaj desfăşurate de serviciile secrete americane şi dezvăluite de fostul consultant NSA, Edward Snowden.
Deocamdată, Washingtonul nu a comentat iniţiativa a Berlinului. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a afirmat, răspunzând întrebărilor din partea jurnaliștilor, nu ştie la ce nivel s-au realizat contactele cu partea americană pe acest subiect şi nici cu care dintre serviciile secrete ale SUA s-au purtat discuţii. În schimb, el a precizat cu guvernul de Berlin nu intenţionează să propună un acord asemănător şi Marii Britanii, în ciuda informaţiilor că şi această ţară a pus la punct program de spionaj împotriva aliaţilor.
Problema spionajului industrial îngreunează şi negocierile pentru încheierea unui tratat de liber schimb între SUA şi UE, iar în contextual dezvăluirilor făcute în presă de fostul consultant al NSA, Bruxellesul a cerut, la rândul său, Washingtonului garanţii că va pune capăt acțiunilor de spionaj vizând interesele Uniunii Europene.