Ministrul german de externe Heiko Maas (foto) a solicitat Uniunii Europene impunerea de noi sancţiuni Rusiei din cauza otrăvirii liderului opoziției Alexei Navalny cu un agent nervos interzis la nivel internațional, transmite Reuters.
Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost transferat în comă la un spital din Berlin. Medicii germani au stabilit că disidentul a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică.
„Statele membre UE vor decide de comun acord reacţia faţă de Rusia. Eu sunt convins că nu vor mai putea fi evitate sancţiunile”, a declarat Heiko Maas.
Germania, Franța și alte țări occidentale au cerut explicaţii Kremlinului pentru boala lui Navalny. Rusia susţine că nu a văzut nicio dovadă fermă că liderul opoziţiei ar fi fost otrăvit și neagă implicarea în vreun atac asupra lui.
„Sancţiunile trebuie să fie mereu punctuale şi proporţionate. Însă o încălcare atât de gravă a Acordului internaţional privind interzicerea armelor chimice nu poate să rămână fără reacţie. Europa este unanimă în această privinţă”, a subliniat Heiko Maas.
Liderii europeni vor analiza eventuale sancţiuni pe 15-16 octombrie
Germania deține în prezent președinția rotativă a UE. Liderii europeni vor discuta despre impunerea unor sancțiuni împotriva Rusiei la următorul summit, din 15-16 octombrie.
„Dacă rezultatul laboratoarelor germane, suedeze și franceze este confirmat, va exista un răspuns clar din partea UE. Sunt sigur despre asta”, a spus Maas.
Consiliul European a condamnat, cu ocazia summitului desfăşurat joi şi vineri, „tentativa de asasinare” a disidentului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut Rusiei să coopereze în investigaţie.
„Consiliul European condamnă tentativa de asasinare care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi prin utilizarea unei substanţe chimice din gama Noviciok. Utilizarea de arme chimice reprezintă o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale”, se arată în concluziile summitului UE, publicate pe site-ul Consiliului European. „Consiliul European îndeamnă autorităţile din Federaţia Rusă să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a asigura o investigaţie internaţională imparţială şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili”, anunţă instituţia.
Nord Stream 2, o miză importantă
Cazul Navalny a înrăutățit relațiile dintre Moscova și o serie de țări occidentale. Germania s-a confruntat cu apeluri de a opri conducta aproape completă Nord Stream 2, care este menită să aducă mai mult gaz rusesc direct în Germania.
Întrebat dacă sancțiunile europene împotriva Rusiei ar trebui să includă Nord Stream 2, Maas a spus că există mai mult de 100 de companii europene implicate în proiect, jumătate dintre ele în Germania.
„Atâția muncitori europeni ar suferi în situaţia îngheţării proiectului”, a spus Maas.