13 august, 2019

Ministrul de Finanţe german Olaf Scholz a prezentat colegilor săi un proiect de lege prin care 90% din contribuabili vor fi scutiţi, din 2021, de „taxa de solidaritate” de 5,5% din venituri.

Taxa a fost prelevată în scopul finanţării integrării landurilor din fosta RDG, după reunificare.

Vor fi scutiţi contribuabilii cu venituri mici, dar CDU, partidul cancelarului Angela Merkel dorește ca scutirea să se aplice și celor cu venituri mari.


Taxa, cunoscută sub denumirea „Soli”, se va reduce pentru alți 6,5% dintre contribuabili potrivit dw.com.

„Soli” a fost introdusă în 1991 pentru a finanța costurile de reunificare în landurile din est, mai ales prin investiţii în infrastructură. Iniţial trebuia să fie temporară, dar a fost permanentizată în 1995 şi a adus bugetului federal venituri de 18,9 miliarde de euro în 2018.

Abolirea taxei este parte a acordului care a permis formarea coaliţiei după alegerile parlamentare din 2017, iar anunţul privind proiectul de lege aferent vine pe fondul presiunilor pentru stimularea economiei germane care riscă intrarea în recesiune, potrivit Bloomberg.

O taxă abolită în context electoral

Creştin – democraţii Angelei Merkel şi social – democraţii lui Olaf Scholz au pierdut teren în preferinţele alegătorilor în ultima vreme.


Cele două partide ar putea pierde, în 1 septembrie, alegerile regionale din landurile Saxonia şi Brandenburg, pentru prima dată de la reunificare, în favoarea partiduluide dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), potrivit ultimelor sondaje.

Abolirea taxei „este un mic stimul pentru economie. (…) Ca parte a acordului coaliţiei este deja inclus în prognoyele privind creşterea economică”, a declarat Holger Schmieding, economistul şef al Berenberg Bank, citat de Bloomberg.

Începând din 2012, guvernul german a colectat prin „Soli” mai mulți bani decât a cheltuit în landurile din răsărit, potrivit dw.com.

Atunci sumele colectate au fost de 12,8 miliarde de euro, iar cheltuielile în landurile fostei RDG au fost de 10,6 miliarde de euro. Diferenţele s-au multiplicat an de an, ajungând la 13,9 miliarde de euro l’anul trecut.

Pentru 2019, sunt prevăzute venituri fiscale din „Soli” de 19,1 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile se ridică la 3,6 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: