Germania a promis NATO că va creşte până în 2024 cheltuielile în domeniul apărării peste pragul deja promis de 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unor informaţii obţinute de dpa și citate de Agerpres.
Noile date apar în strategia Alianţei militare occidentale, care a fost prezentată marți și menţionează investiţii mai mari în Bundeswehr (armata germană).
Problema a tensionat relațiile germano – americane după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Acesta a acuzat în mod repetat că Germania nu şi-a îndeplinit obligaţia de a atinge obiectivul de cheltuieli al NATO de 2% din PIB. Numai opt dintre cei 29 de membri ai NATO îndeplinesc obiectivul.
SUA, principalul contributor, cheltuiesc 3,5% din PIB pentru apărare, potrivit datelor NATO.
La summitul NATO de la Bruxelles, din vara trecută, Donald Trump nu a exclus retragerea SUA din Alianţă, dacă toţi membrii nu încep să cheltuiască 2% din PIB cu efect imediat.
Berlinul cheltuieşte în prezent numai 1,24% din PIB pentru apărare, dar s-a angajat să ajungă la 1,5% până în 2024.
Cifrele actuale înseamnă deja o creştere cu 80% în deceniul 2014-2024, de la aproximativ 33 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro. ”Şi această creştere va continua şi după 2024″, potrivit strategiei prezentate.
Chiar și așa, este posibil ca cifrele germane să nu corespundă aşteptărilor la sediul NATO din Bruxelles şi cu siguranţă nu celor ale preşedintelui american Donald Trump, potrivit unei surse NATO sitată de dpa.
Detalii concrete sunt solicitate atât la Bruxelles, cât şi la Washington privind modul în care vor fi îndeplinite obiectivele Germaniei privind cheltuielile pentru apărare.
În cazul Germaniei, până acum nu a fost clar modul în care va fi atins obiectivul de 1,5% din PIB până în 2024 și dacă în 2022 se va ajunge la numai 1,23% potrivit unei planificări pe termen mediu.
Noile cifre anunţate de Germania vor provoca controverse în continuare la NATO, comentează dpa.
Miniştrii apărării din cadrul NATO se vor reuni la Bruxelles pe 13 şi 14 februarie, iar problema cheltuielilor în domeniul apărării va fi abordată ulterior în cadrul conferinţei pentru securitate de la München.