Producția de energie electrică pe bază de cărbune din ultima săptămână în Germania a atins valoarea maximă din ultimul an, deoarece producția centralelor eoliene a scăzut drastic pe fondul unei viteze scăzute a vântului.
Termocentralele pe cărbune din Germania au produs joi 8,1 GW, cea mai mare putere zilnică înregistrată din feebruarie 2024, arată modelele Bloomberg. Aceasta în ciuda creșterii semnificative a puterii instalate de energie eoliană din ultimul an.
Puterea instalată în centrale eoliene este mare, dar în absența vântului care să învârtă palele turbinelor, energia electrică produsă a fost redusă pe întreaga perioadă toamnă-iarnă.
Miercuri, centralele eoliene au produs doar 5 GW. Pentru comparație, în decembrie 2023, producția de energie eoliană din Germania a fost de 53 GW, de zece ori mai mare.
Vânturile slabe pentru o perioadă lungă de timp în Germania și în alt părți din nord-vestul Europei au determinat companiile energetice să sebazeze mai mult pe gaze naturale și cărbune pentru a satisface cererea.
Germania se confruntă de patru luni cu viteze mai scăzute ale vântului față de media multianuală, ceea a redus foarte mult producția de energie eoliană, ceea ce a dus la creșterea prețului energiei electrice și o dependență de combustibilii fosili.
Situația energetică dificilă din Germania, afectată de lipsa vânturilor care să miște turbinele pentru o perioadă lungă, care a început în octombrie 2024, impulsionează prețurile din întreaga regiune, deoarece companiile de utilități germane recurg la importuri de energie electrică din țările vecine.
La sfârșitul anului trecut, vitezele vântului din Germania au scăzut în așa-numita perioadă „Dunkelflaute”, în care viteza vântului se apropie de zero. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor la energie în țările din nord-vestul Europei, iar aceastea au fost nevoite să se bazeze mai mult pe combustibili fosili, cum ar fi gazul natural, pentru a satisface cererea.
La sfârșitul anului 2024, prețurile la energie din Germania au crescut pe măsură ce așa-numita marjă de putere, cantitatea de energie electrică disponibilă pentru a satisface cererea, s-a redus pe măsură ce vitezele scăzute ale vântului și vremea mai rece puneau în presiune pe sistemul energetic național.
Germania se vede nevoită să se bazeze pe generarea de energie elctrică pe bază de cărbune o perioadă mult mai lungă decât se aștepta, pentru a menține stabilitatea sistemului energetic național, precum și prețurile stabile când nu bate vântul.
Cititi si: Utilizarea energiei regenerabile în UE și-a atins limitele tehnice și economice: lipsesc investițiile în rețele de transport. Studiu de caz – Germania
***