Germania, Franța și Marea Britanie cer secretarului general al ONU să informeze Consiliul cu privire la faptul că Iranul dezvoltă „rachete balistice cu capacitate nucleară”, încălcând o rezoluție a Consiliului de Securitate, potrivit BBC.
O scrisoare trimisă de ambasadorii celor trei state europene avertizează asupra faptului că Iranul a testat o variantă de rachetă Shahab-3 ”echipată cu un vehicul manevrabil de reintrare” care ar fi capabilă să transporte o armă nucleară.
Iranul a negat acuzațiile. Scrisoarea este o „minciună disperată pentru a-și ascunde mizerabila incompetență în îndeplinirea minimului strict necesar al propriilor obligații”, a scris Mohammad Javad Zarif, șeful diplomației iraniene, pe Twitter.
Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU ”solicită Iranului să nu întreprindă nicio activitate legată de rachetele balistice proiectate să poată livra arme nucleare, inclusiv lansări care folosesc o astfel de tehnologie de rachete balistice”.
„Iranul continuă proliferarea tehnologiei rachetelor balistice în regiune” încălcând rezoluția Consiliului de Securitate, se arată în scrisoarea celor trei ambasadori.
Iranul a insistat că programul său nuclear este în întregime pașnic și a negat că programul său de rachete balistice încalcă rezoluția.
Cele trei state europene invocă însă înregistrări difuzate pe rețelele sociale în 22 aprilie 2019 care arată testarea unei noi versiuni a rachetei balistice cu rază medie de acțiune Shahab-3, capabilă tehnic să transporte o armă nucleară.
Statele Unite, care s-au retras în 2018 din acordul cu Iranul, au acuzat Teheranul că încearcă să dezvolte rachete cu capacități nucleare. Statele europene nu au susținut atunci inițiativa Washingtonului.