16 ianuarie, 2024

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,3% anul trecut, în condiţiile în care inflaţia ridicată, creşterea ratelor dobânzilor şi costurile ridicate ale energiei au făcut ca cea mai mare economie europeană să fie una dintre cele mai slabe din lume, potrivit unei prime estimări publicate luni de Biroul Federal de Statistică.

Germania termină anul cu o contracție economică de 0,3% pe parcursul ultimelor 12 luni, prima scădere de după pandemie.

Țara evită, însă, la limită însă intrarea în recesiune tehnică, deoarece estimarea PIB-ului pentru al treilea trimestru a fost revizuit în sus, creșterea recalculată de biroul german de statistică corectând la creștere de 0%, scăderea inițială de -0,1%.


În plus, producția industrială a scăzut în noiembrie cu 0,3% față de luna anterioară, după ce se mai diminuase cu 0,7% în octombrie.

Sondajul făcut printre manageri de către Camera de Industrie și Comerț DIHK arată că „activitatea economică probabil că va stagna în 2024” și „chiar să rămânem în recesiune este posibil”.

Optimismul oficialilor germani nu se justifică după indicatori

Cu toate acestea, înalții oficiali, inclusiv ministrul de Finanțe, Christian Lindner, și prețedintele Bundesbank, Joachim Nagel, au respins afirmațiile conform cărora Germania este din nou „omul bolnav” al Europei, insistând că țara a dovedit că se poate adopta la un mediu economic aflat în schimbare.

Declinul economiei germane în 2023 se adaugă la ceea ce a fost un început de an sumbru pentru ţară, care a fost afectată de greve naţionale ale trenurilor din cauza orelor de lucru şi de proteste perturbatoare ale fermierilor împotriva reducerilor subvenţiilor pentru combustibil.


„Dezvoltarea economică generală a scăzut în Germania în 2023 într-un mediu care continuă să fie marcat de multiple crize”, a declarat Ruth Brand, preşedintele biroului federal de statistică.

Biroul de statistică a declarat că produsul intern brut a fost încă peste nivelurile de dinaintea pandemiei, după ce contracţia de anul trecut a urmat doi ani de revenire a producţiei şi a lăsat-o cu 0,7% mai mare decât în 2019.

Împreună cu datele separate publicate luni care arată că producţia industrială din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutivă în noiembrie, economiştii au declarat că cifrele germane au indicat o contracţie probabilă în blocul mai larg al monedei unice în trimestrul al patrulea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: